image
Sursa foto: jurnal.md

Amnesty International cere Guvernului RM dreptul la apă și sanitație în școli

Conform unui raport al UNICEF din 2016 în 40,9 la sută din instituțiile preșcolare din RM funcționau WC-uri externe amplasate pe teritoriul instituției.

Amnesty International cere Guvernului RM să asigure urgent condiții optime de igienă în școlile din Republica Moldova, prin dotarea cu grupuri sanitare acolo unde în prezent acestea sunt în curte, sau renovarea toaletelor din școlile unde acest lucru este necesar. O toaletă curată și sigură în școli este un drept, nu un privilegiu.

Conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, dar și datelor unei cercetări realizate de către un grup de adolescenți din cadrul „Platformei Copiilor”, circa jumătate din școlile din Republica Moldova nu dispun de toalete în interiorul instituției, conectate la un sistem public de canalizare sau nu le folosesc, chiar dacă ele există. Școlile dispun, de obicei, doar de toalete cu hazna, situate departe de clădirea școlii, care sunt în condiții proaste, fără cabine sau separatoare pentru intimitate, fără energie electrică sau încălzire în timpul iernii, fără facilități de spălare a mâinilor, slab întreținute și rareori curățate. Astfel, aproape jumătate din elevii din Republica Moldova utilizează veceul amplasat afară, în curtea școlii, indiferent dacă este cald sau frig. Copiii nu dispun de facilități care să satisfacă standardele de bază privind apa, sanitația și practicile de igienă.

Agenția Națională de Sănătate Publică nu cunoaște la moment câte instituții de învățământ din R. Moldova au veceurile amplasate în afara clădirilor

Conform unui raport efectuat în 2016 de către UNICEF, 13,0 la sută din grădinițele din RM aveau doar veceuri externe, care deserveau 7.192 de copii. În 40,9 la sută din instituțiile preșcolare din RM funcționau WC-uri externe amplasate pe teritoriul instituției. Am încercat să aflăm care este situația la moment a veceurilor amplasate în afara instituțiilor de învățământ din republică, deoarece nu există un raport pentru ultimii trei ani. Agenția Națională pentru Sănătate Publică a declarat pentru jurnal.md că la moment nu se cunosc aceste date. „Vă informăm că Centrele de Sănătate Publică teritoriale raportează agenției activitatea pentru anul 2019 în care vor fi elucidate și problema abordată de dvs”, se arată în răspunsul oferit de către ANSP.

Guvernul aprobă regulamente, dar fără rezultate

Încă din 2016 guvernul intenționa prin Programul Național privind implementarea obiectivelor stabilite în temeiul Protocolului privind Apa și Sănătatea în Republica Moldova să asigure către 2025 distribuirea apei potabile sigure în 100% instituţiile preşcolare şi şcolare, până atunci însă părinții sunt obligaţi să achite pentru apa pe care o consumă copiii lor.

La sfârșitul lunii februarie 2019, Ministerul Educației și FISM-ul ar fi aprobat un Regulament cu privire la organizarea procedurii de implementare a proiectelor de renovare/dotare a instituţiilor de educaţie timpurie şi a Regulamentului cu privire la organizarea procedurii de implementare a proiectelor de renovare/construcţie a blocurilor sanitare în instituţiile de învăţămînt primar, gimnazial şi liceal. Regulamentul a fost aprobat printr-o Hotărâre de Guvern, dar fără număr și dată, semnată de către fostul prim ministru Pavel Filip și fostul ministru al Finanțelor, actualul prim ministru, Ion Chicu.

Amnesty International a lansată o petiție aici pentru a fi semnată și expediată până pe data de 24 februarie 2020.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: