image
Sursa foto: jurnal.md

Platforma DA cere demiterea lui Perju; „Este nevoie de un profesionist care să ofere rezultate pentru agricultori”

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase solicită Guvernului alocarea de urgență a cel puțin 500 milioane de lei drept compensații pentru agricultorii care au semănat culturi de prima grupă și au înregistrat pierderi colosale în rezultatul secetei hidrologice din acest an.

De asemenea, liderul Platformei DA solicită reeșalonarea datoriilor fermierilor afectați de calamitățile naturale cel puțin pe durata unui an și dispunerea achitării reeșalonate a impozitelor și contribuțiilor aferente salariilor din contul TVA, acumulate în cont.

„În condițiile în care demisia ministrului agriculturii Ion Perju încă nu s-a produs, fiind una absolut necesară și justificată, Platforma DA cere demiterea imediată a acestuia și desemnarea unui profesionist, capabil să livreze rezultatele așteptate de agricultorii din întreaga țară”, a menționat Andrei Năstase.

Amintim că agricultorii din centrul și sud-estul RM au organizat marți, 11 august, un protest de amploare pe mai multe drumuri naționale din RM. Fermierii afectați de o secetă fără precedent s-au arătat nemulțumiți de soluțiile propuse de Guvernul Chicu, care a anunțat că va oferi câte 1000 de lei pentru un hectar, celor care au semănat culturi de prima grupă de toamnă și au înregistrat pierderi.

Fermierii cer instituirea stării de urgență în agricultură și au înaintat un set de revendicări în care cer scutirea de impozite salariale și funciare și o vacanță fiscală pentru primele șase luni ale anului 2021.

Totodată ei solicită ca suportul financiar pentru agricultori să fie de cel puțin 3 000 de lei per hectar și să fie distribuite de consiliile raionale în baza actelor eliberate de către comisiile pentru situații excepționale și APL sau prin AIPA, dar prin modificarea regulamentului existent, instituind o procedură simplă de prezentare a actelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: