image
Sursa foto: jurnal.md

Cazul bărbatului care a murit în stradă: A fost tergiversată alocarea unei ambulanțe; Ce nereguli au mai fost depistate

Comisia de anchetă în cazul bărbatului care a murit în stradă așteptând ambulanța a constat că operatorul 112 nu a respectat Regulamentul de interacțiune între Serviciul Național Unic pentru apelurile de urgență 112.

Potrivit anchetei, în aceste condiții, a avut loc tergiversarea de alocare a resursei de intervenție către serviciul substațiunii Asistență Medicală de Urgență, Centru a Dispeceratului pentru gestionarea apelurilor medicale de urgentă, iar medicul superior a Departamentului de dispecerat nu a asigurat manevrarea operativă a cazului conform celor șapte apeluri repetate.

„În rezultatul analizei documentației medicale și a notelor explicative a echipei AMU, dar și contrapunerea acestora cu datele GPS a ambulanței s-au depistat date raportate eronat, în special a orei de deplasare și de sosire a ambulanței la locul solicitării. Echipa AMU, ajungând la locul solicitării, au documentat de facto moartea clinică a pacientului, dar nu a inițiat acțiunile de resuscitare cardiorespiratorie și cerebrală conform Protocoalelor Clinice Naționale. Adițional, medicul a avut o comunicare defectuoasă, lipsită de deontologie și etică medicală cu persoanele aflate care au apelat serviciul 112”, se arată într-un comunicat.

Totodată, se menționează că în rezultatul raportului Comisiei și a evidențelor documentate au fost dispuse sancțiuni disciplinare pentru responsabili ai serviciilor 112 și AMU, dar și pentru angajații care au produs erori în executarea obligațiilor de serviciu. Astfel, mustrare aspră a fost aplicată pentru medicul superior de la Departamentul Dispecerizare AMU, pentru vicedirectorul pe logistică CNAMUP, pentru secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecție Socială responsabil de Asistența Medicală, dar și pentru directorul Serviciului Unic de Urgență 112. Totodată, vicedirectorul responsabil de AMU Chișinău, dispecerul de la Departamentul Dispecerizare AMU și medicul din echipei AMU vizată vor fi demiși.

În context, a fost adresată o sesizare și către Procuratura Generală ca să investigheze acest caz.

Amintim că un bărbat de 65 de ani a murit pe 20 septembrie, în cartierul Telecentru din capitalăîn timp ce ambulanței i-a luat peste 40 minute ca să ajungă la locul solicitării.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: