image
Sursa foto: privesc.eu

Moțpan: Tranzacții ilegale cu ARMAMENT, scheme de contrabandă și delapidări de proporții la Aeroportul Mărculești

În adresa Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au parvenit informații cu privire la abuzurile grave la această întreprindere de stat - tranzacții ilegale cu armament, crearea artificială a datoriilor, licitații trucate, sustrageri de peste zeci și zeci de milioane de lei și numeroase scheme de contrabandă, în care ar fi implicați mai mulți demnitari care se află și acum în funcții.

Declarațiile au fost făcute de președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, în cadrul unui briefing.

„Pe parcursul anilor 2008-2018, la Aeroportul Internațional Mărculești a existat un management defectuos a sute de milioane de lei. În adresa comisiei au parvenit informații cu privire la abuzurile grave la această întreprindere de stat - tranzacții ilegale cu armament, crearea artificială a datoriilor, licitații trucate și sustrageri de peste zeci și zeci de milioane de lei. Din 2008, Aeroportul Mărculești este Zonă Economică Liberă, ceea ce înseamnă scutiri de TVA, facilități fiscale, de accize, taxe vamale etc. Avea 6 aeronave de zbor. Până în 2017, Aeroportul Mărculești a fost în gestiunea Ministerului Apărării. Din august 2017, a trecut în subordinea Ministerului Economiei fără o inventariere minuțioasă. Nu știm dacă a fost transmis Guvernului actul de predare-primire. În iulie 2018, Aeroportul a trecut în gestiunea Agenției Proprietăți Publice, din nou fără acte de predare. Instituțiile statului nu au reacționat în niciun fel.

Începând cu anul 2013, conducerea aeroportului Mărculești a solicitat peste 2 milioane de euro din bugetul de stat pentru reparația și întreținerea aeronavelor.

În hangarele aeroportului se află nu mai puțin de 15 mii de rachete de luptă. Hangarele se află foarte aproape de pistă, astfel că există un risc real să se producă o tragedie.

Alte scheme de delapidare țin de înstrăinarea la prețuri extrem de diminuate a pieselor de schimb și agregatelor avia sau organizarea unor achiziții extrem de costisitoare de la o firmă offshore”, a declarat Moțpan.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: