image
Sursa foto: TVRMoldova

Deputat: Nu înțeleg cum Comisia „Laundromat” ar fi putut paraliza activitatea unei instituții cu peste 600 de procurori

Deputatul Platformei DA Alexandru Slusari îl acuză pe procurorul general Alexandru Stoianoglo că minte, după ce acesta a afirmat, la 5 martie, în cadrul unei emisiuni televizate că, Comisia parlamentară „Landromat” ar fi fost creată la comanda lui Ilan Șor.

„Atunci când Alexandru Stoianoglo zice că noi trebuie să analizăm dacă în genere „Laudromatul” reprezintă o infracțiune, iar adjunctul lui, Ruslan Popov, a trimis o scrisoare pe adresa Comisiei în care confirmă existența infracțiunii și că a fost pornit un dosar penal, apar mai multe întrebări legate de activitatea acestei instituții. Declarația procurorului general a fost o jignire la adresa Platformei DA. Eu personal am rămas perplex să aud că membrii Comisiei, în dorința de a afla adevărul, ar fi paralizat activitatea acestei instituții, unde activează peste 600 de procurori”, a declarat Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV.

La rândul său, Sergiu Tofilat, expert în cadrul acestei comisii, a precizat că membrii Comisiei l-au invitat anterior pe Alexandru Stoianoglo la audieri și chiar i-au trimis din timp întrebările la care așteptau un răspuns, dar procurorul general a refuzat să se prezinte.

„Ar fi avut ocazia să demonstreze ceea ce spune. Lucrul pe care îl face Inga Grigoriu și consilierii ei, analizând un volum enorm de informații și toate schemele care stau în spatele „Laundromatului”, reprezintă un risc pentru viața lor, pentru că ating interesele mai multor persoane, foști și actuali demnitari. Este o insultă declarația făcută de Stoianoglo”, a declarat Sergiu Tofilat.

Comentatorul politic, Victor Ciobanu, a amintit în cadrul aceleiași emisiuni că la momentul actual la Procuratura Generală se găsesc vreo zece dosare de rezonanță. Cel puțin jumătate din ele deja trebuiau să fie finalizate și depuse în instanță. Experul a mai declarat că toate schemele ilegale din aceste dosare sunt similare, fie cel legat de privatizarea Întreprinderii de Stat Air Moldova sau de înstrăinarea patrimoniului sindicatelor, și în ele participă aceleași personaje. „Acestea nici măcar nu au privatizat bunurile din RM pe banii lor, ci i-au sustras prin scheme criminale din patrimoniul statului. Mă întreb și eu ce face PG? Văd că se chefuiește pe timp de pandemie, dar cel puțin jumătate dinaceste dosare de rezonanță trebuiau deja să ajungă în instanță”, a spus Victor Ciobanu.

Amintim că procurorul general a declarat vineri în cadrul unei emisiuni că Comisia parlamentară privind Landromatul a fost creată la inițiativa deputaților Șor pentru a periclita activitatea Procuraturii.

„Comisia a fost ințiată de reprezentanții Partidului Șor, sunt convins că acest lucru și a fost creată doar pentru a ataca Procuratura. Lucrările acestei comisii au paralizat o parte din activitatea Procuraturii. Ei cer venirea mea la Comisie. Dar ce să vorbesc cu ei? Eu n-am nicio legătură cu Landromatul”, a spus Alexandru Stoianoglo.

Amintim că președinta Comisiei Inga Grigoriu, a declarat în replică la afirmațiile lui Stoianoglo că această Comisie a fost creată la inițiativa Platformei DA și prin votul deputaților din Parlament.

„Îi recomand procurorului general să nu uite și de răspunsul Procuraturii Republicii Moldova, prin care a fost combătută teoria dumnealui precum că lipsește infracțiunea în dosarul Laundromat și că nu există cauze penale în Federația Rusă. Să vadă răspunsul semnat de Ruslan Popov, adjunctul Procurorului General trimis pe adresa Comisiei”, i-a sugerat președinta Comisiei de anchetă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: