image
Sursa foto: Jurnal.md

Studiu: Sunt necesare mai multe secții de votare în România, SUA, Italia, Belgia și Canada

Asociația Promo-LEX a prezentat o analiză a impactului înregistrării prealabile asupra constituirii secțiilor de votare peste hotare. Experții subliniază că înregistrarea prealabilă este unicul criteriu care mai poate influența numărul de secții de votare constituite pentru fiecare stat în parte.

Potrivit analizei Promo-Lex, până în 2019, au fost efectuate 24 017 înregistrări prealabile (fără regiunea transnistreană). La 07 septembrie 2020, în sistemul gestionat de CEC au fost efectuate 28 821 înregistrări prealabile.

„Prin urmare pentru alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020, au fost efectuate până la momentul actual circa 4 804 înregistrări prealabile”, deduc autorii studiului.

În contextul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020, Promo-LEX a efectuat o analiză a modului de constituire a secțiilor de votare peste hotare atât în baza numărului total de înregistrări prealabile, cât și în baza înregistrărilor prealabile efectuate pe parcursul anului 2020.

„Constatăm că în cazul constituirii secțiilor de votare strict în baza înregistrărilor prealabile efectuate pe parcursul anului 2020, atunci urmează a fi constituite mai multe secții de votare în Federația Rusă (+8 SV) și Danemarca (+1 SV). De cealaltă parte, în cazul constituirii secțiilor de votare peste hotare în baza tuturor înregistrărilor prealabile active depuse în perioada 2018 – 2020, sunt necesare mai multe secții de votare în Belgia (+1 SV), Canada (+1 SV), Italia (+3 SV), România (+2 SV) și SUA (+2 SV)”, menționează autorii studiului.

Reieșind din această situație, Promo-LEX a lansat un apel către toți alegătorii aflați peste hotare să facă uz de acest instrument și să se înregistreze până la termenul limită permis de lege – 16 septembrie 2020 inclusiv.

Cetățenii pot completa formularul de înregistrare online, la rubrica „Înregistrare prealabilă” de pe pagina www.alegator.md sau de pe pagina web oficială a CEC. Înregistrarea poate fi efectuată și pe suport de hârtie, prin depunerea unei cereri semnate individual sau colectiv la Comisia Electorală Centrală sau la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: