image
Sursa foto: Captură video // jurnaltv.md

VIDEO: Doi bătrâni și fiul lor invalid din satul Ochiul Alb, raionul Drochia, trăiesc mai bine de opt luni într-un șopron

De opt luni stau în beznă! Doi bătrâni și fiul lor invalid trăiesc într-un șopron, fără lumină și fără strictul necesar, în satul Ochiul Alb, raionul Drochia. Se întâmplă după ce în martie, casa lor a luat foc. Nu au putut salva nimic, iar acum trăiesc din mila oamenilor. Pensia bătrânilor și a fiului cu grad de dizabilitate le ajunge doar pentru pâine, care zile întregi este singura sursă de existență.

Fiecare bucată de pâine este împărțită cum se cuvinte, astfel încât cele câteva pâini să ajungă pentru patru zile. Acum opt luni, casa familiei Suhohleb a ars ca o torță. Soții Suhohleb, dar și fiul lor, Ion, invalid de gradul II, abia de au reușit să iasă din casă vii și nevătămați. Au rămas doar cu ce era pe ei.

„Noi am rămas cum am ieșit din casă: îmbrăcată în pulover și îmbrobodită în batic am ieșit. În papuci, așa am rămas. De 50 de ani am agonisit, doamnă și tot a ars în două ceasuri. Am avut casă bună, toate celea era în ea”, a menționat Vera Suhohleb.

Acum, familia trăiește într-un șopron unde pe vremuri erau depozitate lemnele.

„Eu, eu am rămas mai susținător, mai zdravăn, mai fac câte ceva, dar ei, ei nu pot săracii nimic, amândoi. El nu poate, ea tot așa nu poate, eu cel mai mult am luat pe spatele meu, fac de foc, aduc. Ea face focușorul, mâncare”, a spus Dumitru Suhohleb.

Ion, fiul bătrânilor a improvizat o sobă în șopronul, care acum le-a devenit casă. Acum zece ani, el a căzut de la înălțime și a rămas cu sechele.

„Am căzut de la etaj, munceam în construcții în Rusia și am căzut de la al doilea etaj, mi-am fărmat toată partea aceasta. La mine iată tot așa e fărmat, aici tot e fărmat”, a spus Ion Suhohleb.

„Iată acum am fost și 50 de lei am dat numai pe pâinică și deja am rămas că n-am nimic. -Și nu mai aveți nimic? -Da. -Și când primiți pensia? -Pe data de 10. -Și până pe 10? -Deja eu mă duc la Oxana în deal la magazin și deja îmi dă pe datorie pâinică, până când primesc pensia. Și deja îmi dă câte zece pâini și ne ajunge pe vreo patru zile, azi am luat tot așa. Până azi am luat pe bani, de azi deja gata, dar ea mă va ajuta, o să-mi de-a pâinică”, a mai menționat tatăl lui Ion.

De mai bine de jumătate de an trăiesc în beznă. Se culcă devreme, pentru că lumânările și candela tor sunt scumpe.

VERA SUHOHLEB, locuitoare a satului Ochiul Alb: „Și pun apă acolo și încălzesc, facem focul, dacă întunecă aprindem candela. Avem acolo un radio, măcar să auzim ceva, știi cum ai sta în tundră, nu-i lumină, cum să stai?", a spus mama lui Ion.

„Noi acum, în ultimul timp poate nu avem pe ce lua o pâine, n-avem pe ce cumpăra. Dar e așa, ce să facem? Unde să mă duc?", a mai spus cu tristețe femeia.

Noutăţile partenerilor

comentarii: