image
Sursa foto: Jurnal.md/ Nadejda Roscovanu

Un deputat amintește matrapazlâcurile pe care le-a comis Dodon cu Plahotniuc; „Furtul miliardului e folosit pentru șantaj”

Dosarul furtului miliardului a fost pus la murat timp de șase luni de către actuala guvernare. De ce? Ca să fie scos la momentul oportun și să fie folosit pentru șantaj politic. Este una din cauzele pentru care președintele Igor Dodon ar trebui să-și dea demisia. Declarația a fost făcută de deputatul Lilian Carp, de la tribuna Parlamentului.

Deși actualmente Igor Dodon dă vina pe fostul lider democrat Vladimir Plahotniuic pentru toate relele care se întâmplă în politica moldovenească, inclusiv pentru destrămarea majorității parlamentare, deputatul îi amintește că a fost complice cu acesta de la bun început în toate schemele.

„Împreună au votat sistemul electoral mixt. Împreună au răpit și au vândut profesorii turci. Pentru ce? Ca să fie frumos, cu floricele și havuz la Președinție. Tot împreună au numit președintele la Moldova Gaz și azi o schemă similară funcționează prin Transnistria”.

Un alt argument, potrivit deputatului, de ce ar trebui să-și dea demisia șeful statului, se referă la politica de izolare la care a contribuit acesta. „Unde s-a mai văzut să ai doi vecini și niciodată să nu mergi într-o vizită oficială la ei? Nimeni nu-l ia în serios. Dodon știe să ajungă doar la prietenul său, Putin”, a spus Carp.

Deputatul a mai menționat că președintele RM se face vinovat de subordonarea instituțiilor statului în perioada pandemică, or, timp de șase luni cetățenii nu mai înțeleg cine-i prim-ministru: Igor Dodon sau Ion Chicu. „Unul dă indicații ca oamenii să iasă în parc, altul – că te amendează dacă ieși în parc. Totodată avem una din cele mai înalte rate de îmbolnăviri de Covid-19 raportată la numărul de populație”.

O ultimă acțiune care în orice stat democratic ar fi pus capătul unei cariere politice, menționează deputatul sunt imaginile video în care Plahotniuc îi oferă acestuia o sacoșă neagră în care din discuții se înțelege că au fost bani.

Reieșind din aceste acțiuni, deputatul i-a cerut președintelui să-și dea demisia. Un apel similar au făcut și deputații Iurie Reniță, dar și vicepreședinta Partidului „Șor”, Marina Tauber.

Igor Dodon nu a comentat deocamdată aceste acuzații. Amintim că anterior Alexandr Stoianoglo a declarat că PG are suficiente probe care demonstrează că Vlad Plahotniuc este principalul beneficiar al fraudei bancare. Declarația a fost făcută în aceeași zi când deputatul Iurie Reniță a dat publicității imaginile video în care Dodon apare în compania lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov și în care apare sacoșa neagră.

După apariția imaginilor Igor Dodon a sugerat că acestea nu au apărut întâmplător, ci în ziua când procurorii au anunțat ca au avansat în dosarul furtului miliardului și se apropie tot mai mult de coordonatorii politici ai acestui furt.

Noutăţile partenerilor

comentarii: