image
Sursa foto: astanatimes.com

Expert Jamestown, despre evoluțiile postelectorale din RM: Specialitatea istorică a lui Plahotniuc este de a cumpăra aliați

Analistul politic de la Jamestown Foundation, Vladimir Socor, spune că este de acord cu evaluarea făcută de către blocul ACUM, potrivit căruia alegerile acestea au fost cele mai nelibere, cele mai necorecte din istoria parlamentarismului din Republica Moldova.

„Niciodată gruparea aflată la putere nu a folosit mass-media și metode atât de josnice pentru a denigra opoziția democratică și pro-europeană, atacând persoane, încercând să asasineze caractere. Niciodată o campanie nu a fost atât de josnică, așa cum a fost aceasta din partea holdingului media al lui Plahotniuc”, a comentat Socor la Europa Liberă.

În ceea ce privește evoluțiile postelectorale, expertul politic consideră că probabil se va ajunge la alegeri anticipate, dar lucrurile sunt foarte imprevizibile

„Marea specialitate a partidului lui Plahotniuc este cumpărarea aliaților politici. Am văzut acest proces în Parlamentul anterior, ne amintim cum Partidul Democrat, condus de dl Plahotniuc, a obținut 19 mandate de deputat, iar în anul 2016 deja controla o majoritate de 57 de deputați. Specialitatea istorică a acestui partid este de a cumpăra aliați și de a-i extermina pe cei care nu doresc să facă acest fel de concesii morale”, a spus Socor.

Această majoritate nu o putem întrevedea în afară de cazul că dl Plahotniuc corupe câțiva deputați socialiști. E foarte posibil. În Parlamentul anterior, Partidul Socialiștilor a fost singurul partid pe care dl Plahotniuc l-a lăsat să crească nestingherit, i-a acordat canal de televiziune prin intermediul Consiliului Audiovizualului, controlat de către același domn Plahotniuc. Împreună democrații și socialiștii au schimbat legislația electorală cu scopul lor comun de a construi un zid de apărare împotriva blocului ACUM. Aceasta este semnificația legislației electorale adoptată în comun de către partidele lui Plahotniuc și Dodon - un zid comun de apărare împotriva adversarului lor comun, blocul ACUM”, a adăugat expertul politic.

Referindu-se la unele apeluri lansate în adresa liderilor forțelor antioligarhice de face o coaliție cu PD, expertul a remarcat că „partidul lui Plahotniuc este antiteza valorilor blocului ACUM”.

„O coalizare între ei ar fi cu totul nenaturală, iar aceia care îndeamnă blocul ACUM la o asemenea coalizare, și am în vedere în primul rând Guvernul din București, aceia care îndeamnă blocul ACUM la o asemenea coalizare practic l-ar îndemna la o sinucidere politică. Blocul ACUM în această ipoteză ar fi părăsit de propriii alegători”, a mai spus Vladimir Socor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: