image
Sursa foto: jurnal.md

Saakașvili, la Jurnal TV: „Dodon e omul URSS”; Ce spune despre jocul „din două mișcări” al lui Putin în RM

Acapararea puterii de către Igor Dodon este opera liderului de la Kremlin, care a aplicat în Republica Moldova un joc primitiv, dar eficient, din două mișcări. Declarația îi aparține fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, care a oferit un interviu în cadrul emisiunii „Dialoguri” cu Vlad Kulminski, la Jurnal TV.

„Eu cred că Dodon este un om al vremurilor Uniunii Sovietice, reprezintă acea parte a RM care a rămas în URSS. Eu țin minte URSS și cred că a fost o țară oribilă, nedreaptă, unde nimeni nu avea viitor. Da, eu înțeleg de ce mulți sunt nostalgici, Pe de o parte din criterii economice, pe de altă parte, pentru mulți acea perioadă a fost tinerețea lor. Dar îi compătimesc pe cei nostalgici. Era o țară unde nu era libertate, democrație, nu exista sentimentul dezvoltării, odată inclus în lista neagră, acolo rămâneai pe viață și doar niște personalități mediocre ajungeau să avanseze în carieră”, a declarat Saakașvili.

Cât despre evenimentele politice care au avut loc în ultimul an în RM, de la căderea regimului Plahotniuc, urmat de Guvernarea Blocului ACUM și până la căderea Guvernului Sandu și acapararea puterii de către Igor Dodon, Mihail Saakașvili crede că rolul lui Putin este esențial.

„Putin a jucat cu RM un joc primitiv, dar eficient, din două mișcări. A scăpat de Plahotniuc, care era oligarh, care a făcut multe rele, dar Plahotniuc nu era până la urmă pro-moscovit. Avea el niște legături cu Rusia, dar nu era sub Kremlin. Putin a decis să scape de el, dar cum s-o facă? A vorbit cu SUA, cu UE, a venit Guvernul Sandu, care era absolut anti-Putin, anti-Kremlin, dar Putin a scăpat de Plahotniuc. Mai departe, Putin știa el ce știa și ceea ce nu știau americanii și europenii. El avea toate instrumente ca să nu permită Guvernului Sandu să lucreze. Bun, Guvernul Sandu, dacă sincer, nici nu prea avea dinți, dar chiar și să fi avut nu cred că ar fi reușit să facă ceva. În rezultat, Putin a scăpat și de Sandu, a doua mișcare a făcut-o fără UE și SUA. Și nu de aceea că e el atât de deștept, ci pentru că noi suntem slabi”, a spus fostul președinte al Georgiei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: