image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Zinaida Greceanâi sare ca arsă când e întrebată despre pensia uriașă pe care o primește: „Închideți-i microfonul!”

Pe lângă salariu și indemnizații grase de la Parlament, speakerul Zinaida Greceanâi a primit în 2017 și 2018 și o pensie de aproape 11.000 lei lunar, de cinci ori mai mult decât fosta sa dirigintă de clasă.

Proiectul de lege de indexarea semianuală a tuturor pensiilor a stârnit replici acide astăzi în Parlament. Majoritatea parlamentară a votat în primă lectură proiectul care prevede că de la 1 octombrie indexarea va fi de doar 3%. Astfel pensionarii din R. Moldova urmează să primească în acest an mai puțini bani în urma indexării promise de președintele Igor Dodon.

Deputatul PAS Mihai Popșoi i-a adresat o întrebare președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanâi, referitor la pensia pe care aceasta o ridică lunar, lucru care a deranjat-o pe speaker, aceasta închizându-i microfonul.

„Pe internet circulă cifre de o sută de mii de lei și lumea nu înțelege pe lună, pe săptămână, pe an?!”, a întrebat deputatul, în plen.

În replică, Zinaida Greceanâi a sărit ca arsă. „Nu manipulați opinia. Închideți-i microfonul! Vă rog, deconectați microfonul”, s-a indignat aceasta.

„Cetățenii cunosc din declarație care e pensia mea. Nu e mai mare decât la orice deputat”, a adăugat Zinaida Greceanâi puțin mai târziu, după ce s-a liniștit.

„Am dorit ca doamna să spună public acest lucru. Căci din momentul în care PSRM și PDM votează pentru reducerea pensiilor, e bine ca cetățenii să cunoască ce pensie are președintele Parlamentului”, a declarat Mihai Popșoi pentru Jurnal.md.

În ultimii ani Zinaida Greceanâi a primit lunar pensie de aproape 11.000 de lei

Cercetând declarațiile de avere pentru anii 2017-2018 constatăm că actualul speaker al legislativului pe lângă salariu și indemnizație de la Parlament a primit lunar și pensie de până la 11.000 de lei.

În 2016 de exemplu, Greceanâi a declarat o pensie lunară de 9.850 de lei – 120.000 de lei anual. 132.000 de lei - salariul de deputat, peste 13.000 de lei - indemnizație parlamentară, plus 6.000 de lei alocație.

Declarația de avere din 2017 ne arată că și salariul și pensia a crescut. Aceasta a primit un salariu de 133.483 de lei, indemnizație de la Parlament peste 13.200 de lei, 6000 de lei – alocație nominală și o pensie de 124.416 de lei, ceea ce înseamnă 10.368 de lei lunar.

Iar declarația pentru 2018 arată că Greceanâi a primit pentru 11 luni salariu de circa 150.000 de lei, indemnizație de la Parlament – circa 13.000 de lei, iar pensia a fost de 130.293 de lei, adică 10.857 de lei lunar.

Greaceanîi are o pensie de 5 ori mai mare decât cea a dirigintei sale

În 2017, Jurnal de Chișinău a discutat cu fosta dirigintă de clasă și profesoara de franceză a deputatei Zinaida Greceanîi, doamna Maria din satul Cotiujeni, raionul Briceni. Femeia se plângea de o pensie mică și de faptul că nu mai primește niciun fel de alocații și indemnizații.

Doamna Maria are acum 79 de ani, dintre care 48 de ani a muncit la școala din sat, iar după atâția ani de muncă s-a ales cu o pensie de 2200 lei.

„E puțin , așa să scrieți la ziar, că e foarte puțin, mai ales când un ster de lemne costă 700 de lei, o tonă de cărbune 4000 de lei. Ne-au luat toate alocațiile, indemnizațiile pe care le mai aveam. Te duci la medic, îți prescrie multe medicamente, dintre care cu polița poți să iei doar cele mai ieftine. Totul e din cumpărat – și lactatele, și legumele, cartofi nu mai cumpăr în acest an, că s-au făcut, slavă Domnului. Dar am și nepoți care învață la Chișinău și bunica trebuie să le dea și lor ceva bănuți”, declara doamna Maria.

Noutăţile partenerilor

comentarii: