Breaking News

image
Sursa foto: foto simbol

Turneul Internațional de Film pentru Drepturile Omului 2019: Filmul „Cei ce muncesc”, în premieră absolută în RM

Biroul de Cooperare al Elveției & OWH Studio invită toți doritorii la proiecția, în premieră absolută în Moldova, a filmului de ficțiune „Cei ce muncesc” / „Ceux qui travaillent” (2018), în regia lui Antoine Russbach, Elveția. Evenimentul este organizat în cadrul Turneului Internațional de Film pentru Drepturile Omului 2019.

Evenimentul este organizat în cadrul Turneului Internațional de Film pentru Drepturile Omului 2019 – un proiect al Festivalului de Film și Forumul Internațional pentru Drepturile Omului (FIFDH, Festival du Film et Forum International sur les Droits Humains) și al Departamentului Federal pentru Afaceri Externe al Elveției (FDFA), realizat cu sprijinul Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) și al Cantonului Geneva.

Evenimentul va fi lansat la Chișinău, miercuri, 23 octombrie, începând cu ora 17:15, în cadrul conferinței de presă. În continuare, la ora 18:00 publicul va fi invitat să vizioneze lungmetrajul „Cei ce muncesc” (sala 1, cinematograful Patria). Proiecția va fi urmată de un panel de discuții în prezența regizorului elvețian și a unor invitați speciali.

„Cei ce muncesc” a avut premiera mondială la Festivalul Locarno. În 2019 este mutlipremiat de Swiss Film Award la categoriile: Best Feature Film, Best Screenplay, Best Performance in a Supporting Role, fiind și dublu nominalizat: Best Film Score, Best Cinematography.

În rolul principal, actorul Olivier Gourmet îl joacă pe Frank, angajat fidel al unei companii de transport maritim, capabil și dispus să ia orice măsuri de urgență pentru a asigura importul mărfurilor pe piața Europei, în timp util.

Într-o situație de criză, încercând să evite ca o navă să fie pusă sub carantină, Frank ia o decizie dramatică. Drept urmare este concediat în mod expeditiv, de facto, nu pentru acea decizie, ci de frica unui scandal mediatic. Profund zdruncinat, trădat de un sistem căruia i-a fost servil, Frank se retrage și începe o luptă cu sine pentru a salva singura legătură care încă mai contează pentru el: cea pe care a reușit s-o mențină cu mezina, Mathilde.

Organizatorii au selectat acest film grație tematicii care dă de gândit, într-o lume mercantilă guvernată de legi controversate, cu scopul de a trasa câteva linii de subiect importante și pentru piața muncii din Republica Moldova și de a lansa dezbateri publice. Nu în ultimul rând, filmul sensibilizează prin impactul psihologic ce vizează relația părinți – copii.

A doua zi, joi, 24 octombrie, în intervalul 10:30 – 13:00, regizorul Antoine Russbach va susține un masterclass la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova, dedicat tinerilor cineaști, studenți ai Catedrei Multimedia și jurnaliști. În seara zilei, Teatrul Veniamin Apostol va fi gazda turneului la Soroca, cu începere de la ora 18:00.

Turneul Internațional pentru Drepturile Omului a fost lansat de către FIFDH în 2017, cu ocazia celor 70 de ani de la Declarația Universală a Drepturilor Omului și cuprinde peste 45 de țări din întreaga lume.

Citeşte mai mult despre

comentarii: