image
Sursa foto: Jurnal.md

Cazul polițistului răpit de separatiști: „Oricine poate nimeri în asemenea situație, dar președintele se face că plouă!”

Nici până la această oră autoritățile de la Chișinău n-au aflat locul aflării lui Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de poliție Florești, răpit în ieri dimineață de forțele separatiste de la Tiraspol. În tot acest timp Igor Dodon a luat apă-n gură și nu a venit cu nicio declarație privind acest subiect, deși chiar ieri pe pagina sa de Facebook anunța că s-a întâlnit cu localnicii din Florești.

Răpirea polițistului de la Florești a fost și unul dintre subictele dezbătute în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Liderul USB afirmă că Dodon își vede în continuare de campania electorală, iar răpirea polițistului se aseamănă cu expulzarea celor 7 profesori turci.

„Igor Dodon este în plină campanie electorală, se îmbrățișează cu oamenii, chiar dacă unul din angajații SPPS are COVID și a luat apă în gură pe un subiect foarte sensibil. Pentru mine a fost un puternic sentiment de dejavu cu expulzarea celor 7 profesori turci. Atunci Dodon cu Plahotniuc au dat 7 profesori turci pentru câteva milioane de dolari, bani pentru reparația Președinței, după care au acoperit prin justiție acest lucru. Iar astăzi, Dodon așteaptă în data de 1 și 14 noiembrie excepții de la închiderea segmentului administrativ cu Transnistria pentru ca cetățenii de acolo să vină pentru a-l vota și, probabil, contează pe câteva zeci de mii de oameni care din păcate, ar putea face diferența în turul II. Era evident că trebuia să plătească cumva această mărinimie pentru Tiraspol și pentru Moscova. (...) Dodon nu va spune absolut nimic despre acest polițist, pentru că cetățeanul RM în ochii lui Dodon nu costă absolut nimic, cum nu costau familiile profesorilor turci. Pentru el totul se măsoară în voturi”, a declarat Valeriu Munteanu, liderul USB.

În tot acest timp autoritățile de la Chișinău nu interprind nimic pentru salvarea polițistului, spune Mihai Popșoi.

„Autoritățile nu interprind absolut nimic și eu astăzi în numele partidului pe care îl reprezint am cerut explicații de urgență atât primului-ministru, cât și președintelui Dodon, care vezi Doamne, ține cu tot dinadinsul la paza sa, nu vrea să renunțe nici în campanie la serviciile SPPS, unde și-a angajat și o serie de rude, dar au ajuns polițiști, ofițeri să fie sechestrați din RM și președintele se face că plouă. Nu este de mirare, același președinte Dodon nu demult, al ordinul său veteranii de pe Nistru au fost târâți pe asfalt în centrul Chișinăului și la fel nu a reacționat. Acum au ajuns polițiștii să fie sechestrați și el se face că plouă. Mult mai important pentru Dodon sunt voturile pe care le vor aduce acei cetățeni”, a menționat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.

Cel mai grav este faptul că orice cetățean poate fi oricând în locul polițistului de la Florești, menționează Vlad Țurcanu.

„Situația de astăzi, extrem e îngrijorătoare ne relevă o situație care este de fapt o situație permanentă. Situația pe care o avem în RM nu datează de câteva luni, este o situație care arată vulnerabilitățile majore ale acestui stat în condițiile în care noi nu controlăm granița reală care există pe Nistru, dar o controlează separatiștii. Nu putem lăsa ca acest lucru să se întâmple mai departe, pentru că oricine poate nimeri în asemenea situație, pe orice îl poate răpi, îl pune într-un portbagaj și îl transportă pe malul stâng al Nistrului. E ceva similar cu ceea ce se întâmplă în Belarus, și nu e nimic exagerat”, a opinat Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele PUN.

În asemenea situație Igor Dodon nu face decât să neglijeze atribuțiile de serviciu, spune Ion Terguță.

„După cum scrie în Constituție, în condițiile actuale președintele țării e direct implicat în soluționarea confictului transnistrian, este una din prerogativele de bază ale președintelui, el este garantul suveranității RM. Ce se întâmplă de fapt nu face decât să-și neglijeze atribuțiile de bază pe care i le oferă Constituția. Ministerul de Interne ar trebui să fie în alertă, SIS-ul la fel în alertă, pentru că intentarea unii dosar penal la PG este un fel de scris cu penița pe apă”, a conchis Ion Terguță, secretar general PPDA.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: