image
Sursa foto: Getty

Proteste masive în Ungaria față de victoria lui Orban; Oamenii cer RENUMĂRAREA voturilor

Zeci de mii de manifestanţi au protestat sâmbătă, la Budapesta, faţă de ceea ce organizatorii numesc un sistem electoral necinstit care i-a oferit prim-ministrului Viktor Orban o victorie covârşitoare după „o campanie a urii” faţă de migranţi.

Ungurii au cerut renumărarea voturilor, după ce premierul Viktor Orban şi partidul său au câştigat alegerile cu o majoritate de 49%. Ei au denunţat corupţia, demontarea structurilor statului de drept şi încălcarea repetată a valorilor democratice. „Victator!”, au strigat ei, aluzie la tendințele autocrate ale premierului.

Într-o postare pe Facebook înainte de protest, organizatorii au cerut o renumărare a voturilor, o presă liberă, o nouă lege electorală, precum şi o cooperare mai eficientă a partidelor de opoziţie.

Mulţi dintre protestatari fluturau steagul naţional al Ungariei, marşul pornind de la Opera din Budapesta către Parlament.

Orban a început al treilea mandat de prim-ministru după victoria în alegerile de duminică. Mesajul său ferm anti-imigranţi i-a adus partidului său, Fidesz, o majoritate puternică în parlament, câştigând două treimi din locuri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: