image
Sursa foto: Facebook/Diana Janse

Secretara de stat a Suediei, la Chișinău: „Vedem că Moldova este direct afectată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei”

Secretara de stat a Ministerului pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare și Comerț Exterior Diana Janse vizitează Moldova în perioada 16-17 ianuarie. Vizita are loc în contextul preluării de către Suedia a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene și consecințelor ample regionale ale invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia.

„Sprijinul continuu acordat Ucrainei și Moldovei este un obiectiv major de politică externă și o prioritate pentru Suedia. Vedem că Moldova este direct afectată de agresiunea rusă împotriva Ucrainei și că Moldova și-a asumat o responsabilitate uriașă prin primirea unui număr foarte mare de refugiați”, a declarat Diana Janse.

În cadrul vizitei, secretara de stat Diana Janse se va întâlni cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, ministra Mediului a Republicii Moldova Iordanca-Rodica Iordanov, precum și cu reprezentanți ai societății civile, autorități locale și parteneri internaționali.

„Viitorul Moldovei este în Europa și felicităm țara pentru că a primit statutul de candidat pentru a deveni membru al Uniunii Europene. Calea spre aderare este lungă și necesită muncă sârguincioasă din partea tuturor instituțiilor. Suedia va rămâne alături de Moldova pe tot parcursul acestui proces”, continuă Janse.

Suedia este un partener de lungă durată pentru Moldova. Sprijinul este canalizat ca și cooperare bilaterală directă, precum și sprijin prin fondurile de dezvoltare ale UE. Suedia este, de asemenea, unul dintre cei mai mari donatori ai Moldovei. În 2022, Suedia a oferit 16 milioane de euro pentru cooperare pentru dezvoltare și, adițional, 14 milioane de euro pentru răspunsul la criza energetică și 6 milioane de euro pentru răspunsul umanitar pentru refugiați.

Cooperarea suedeză are ca scop sprijinirea integrării europene a Moldovei, cu accent pe promovarea drepturilor omului, egalității de gen, democrației, statului de drept, societăților pașnice și incluzive, dezvoltării rezistente la mediu și climei și dezvoltare economică incluzivă. Suedia aplică o abordare bazată pe drepturi în care dezvoltarea economică merge mână în mână cu împuternicirea grupurilor dezavantajate și marginalizate din societatea moldovenească.

Noutăţile partenerilor

comentarii: