image
Sursa foto: captură video

Pasaj secret descoperit în Palatul Westminster: Ar fi fost construit pentru o ceremonie de încoronare, în 1661

Parlamentul britanic a anunțat zilele trecute că a descoperit un pasaj secret sub Camera Comunelor. Camera Comunelor și Camera Lorzilor formează Parlamentul Regatului Unit și funcționează în Palatul Westminster.

„Studiam documente legate de Westminster, încă necatalogate, la Arhivele Istorice din Swindon, când am descoperit, pe unul dintre ele, o ușă de existența căreia nu știam”, a explicat prof. Liz Hallam Smith, consultant istoric, unul dintre oamenii implicați în proiectul de restaurare a Palatului Parlamentului.

Pornind de la acest plan, echipa a reușit să identifice în palat nu una, ci două uși masive, înalte de 3,5 metri, cu o cameră de trecere între ele.

Cu ajutorul unui expert în dendrocronologie – știința prin care e determinată vârsta arborilor – s-a aflat că lemnul folosit la tavanul camerei provine de la un copac tăiat în 1659. Pasajul, parte a unui traseu mai lung, ar fi fost construit în 1661, când a avut loc încoronarea regelui Carol al II-lea, și a fost folosit de alaiul de curteni pentru a ajunge din fosta Cameră a Lorzilor în Sala Tronului.

Ulterior, l-au folosit mai mulți oameni importanți de la curte care doreau să ajungă la rege fără să afle prea multă lume. Camera de trecere mărginită de cele două uși masive n-a fost singura surpriză. În încăpere, echipa care se ocupă de restaurare a găsit graffiti-ul perfect conservat lăsat ca amintire de unul dintre muncitorii angajați de Sir Charles Barry pentru a reconstrui palatului, după incendiul devastator din 1834.

„Această cameră a fost zidită de Tom Porter, căruia îi plăcea foarte multe berea”, stă scris pe perete, în creion. Scrisul e perfect lizibil, în ciuda trecerii timpului. Experții cred că datează din 1851, scrie Libertatea.ro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: