image
Sursa foto: jurnal.md

În timp ce Dodon bea șampanie la Moscova, mai multe familii din Hansca au rămas și mai sărace după inundații

În timp ce președintele bea șampanie și asistă la parada de la Moscova, zeci de familii din satul Hansca raionul Ialoveni se confruntă cu urmările dezastruoase de pe urma inundațiilor din 21 iunie. Suma pagubelor se ridică la peste 145.000 de lei, bani care nu se găsesc în bugetul primăriei din această localitate.

Cu panglica Sfântului Gheorghe în piept alături de Putin și alți președinți de state, Igor Dodon celebrează aniversărea a 75-a a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei la Moscova.

dodondodon

Igor Dodon a fost surprins într-o fotografie cum bea șampanie alături de câțiva oficiali chiar înainte de începerea manifestațiilor în Piața Roșie a capitalei rusești. În timp ce alesul poporului sărbătorește Ziua Victoriei, în mai multe localități, inundațiile din cazua ploilor abundente din ultimele zile au sărăcit și mai mult populația.

dodondodon

Nu destul că Republica Moldova timp de aproximativ patru luni este lovită de pandemia COVID-19, în ultimele zile ploile abundente au provocat adevărate dezastere, inundând și distrugând zeci de hectare de pământ agricol, case, grădini, iar un bărbat din raionul Briceni și-a pierdut viața, fiind luat de viitură.

Ploile abundente din 21 iunie au provocat pagube enorme în satul Hansca, raionul Ialoveni. Viitura a afectat jumătate de sat, a deteriorat 50% din drumuri și a înecat grădini, păsări și animale. Apa s-a ridicat până la 1, 2 m – 1, 5 m. și a pătruns în mai multe case.

Secretara primăriei doamna Silvia a declarat pentru jurnal.md că a fost creată o comisie care a evaluat toate pagubele, suma pentru acoperirea acestora ar fi de peste 145.000 de lei, bani care nu se regăsesc în bugetul local.

hasancahasanca

O familie din satul Hansca, raionul Ialoveni care ar fi suferit de pe urma inundațiilor. Fotografie realizată de Andrei Mardari.

„Noi am făcut comisie, analizăm toate cererile de la cetățeni. Avem șapte familii la care mai mute bunuri au fost inundate și avem și terenuri agricole distruse, ale 20 de familii. Ar fi nevoie de peste 145.000 de lei. Acești bani nu sunt în fondul de rezervă a primăriei, vom cere de la consiliul raional și dacă nici acolo nu vor exista bani, vom depune actele mai departe”, menționează secretara.

Un cioban din raionul Briceni, a fost ucis de viitură

Un cioban de 33 de ani din satul Șirăuți, raionul Briceni, a decedat. Acesta a fost luat de viitură, în urma ploilor torențiale. Tragedia a avut loc pe 22 iunie, iar cadavrul a fost scos din apă pe 23 iunie.

Pentru următoarele ore, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un nou cod portocaliu. Ploile nu contenesc și există pericol de inundații în preajma râului Nistru.

Noutăţile partenerilor

comentarii: