image
Sursa foto: jurnal.md

Un fruntaș PD și-a făcut „mea culpa” în direct: „Nu mi-a ajuns curaj să-l apăr pe Bolboceanu și a fost distrus”

Președintele organizației teritoriale Chișinău a PDM, Veaceslav Nedelea, cere partidului din care face parte să-și asume public responsabilitatea pentru toate dosarele politice instrumentate în perioada guvernării oligarhice controlate de Vladimir Plahotniuc. Asta după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a făcut publică o listă cu 38 de dosare politice și a cerut revizuirea acestora.

Nedelea a menționat, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, că a făcut solicitarea în cadrul ședinței de joi a Consiliului Politic Național al PDM. De asemenea, în cadrul emisiunii, fruntașul PD și-a cerut scuze de la fostul deputat PD Iurie Bolboceanu pentru că nu a avut curaj să-l apere de injustiția care l-a distrus în perioada fostului regim.

„Eu am venit în PD în 2009 la invitația lui Iurie Bolboceanu... După ce a venit Plahotniuc (la conducerea PD - n.n.), m-am pomenit că prietenul meu Iurie Bolboceanu a devenit, peste noapte, spion. Era și o glumă – că din Țuțu deputat, ca din Bolboceanu spion”, a menționat Nedelea.

În mod ironic, el i-a dorit deputatului Sergiu Sârbu, care a părăsit recent PD și care este vizat în două dosare penale, să aibă parte de aceeași justiție „corectă, echitabilă și imparțială”, care l-a condamnat pe Bolboceanu la 20 de ani de închisoare.

„- Îi doresc lui Sergiu Sîrbu să aibă parte de justiție corectă, echitabilă și imparțială – așa cum a fost în timpul asigurării guvernării de către noi (PD). Îmi fac mea culpa! Am fost fricos! Nu l-am apărat pe Bolboceanu! Nu mi-a ajuns curaj să mă ridic! Dar îi doresc lui Sergiu să aibă parte de aceeași justiție.

- Îi doriți d-lui Sârbu să aibă parte de justiția de care a avut parte Bolboceanu?

- Da. Să aibă parte de justiția care l-a judecat pe Bolboceanu pentru spionaj în favoarea Federației Ruse.

- Păi a fost măcel judiciar acela.

- 38 de dosare politice declarate de procurorul general. Eu azi, la Consiliul Politic Național al PDM, am solicitat, într-un discurs public, ca fracțiunea noastră parlamentară să-și asume public responsabilitatea pentru groaza aceasta de 38 de dosare politice. Personal îmi asum - am fost un fricos. Nu mi-a ajuns curaj, pentru că puteam să-mi apăr un prieten. Dar nu mi-a ajuns curaj. Și acest sistem l-a distrus.

- Nu ați avut curaj.... Ce v-a reținut să-l ajutați?

- Nu știu. Am fost fricos! Nu mi-a ajuns curaj! Dacă mă privești, domnule Bolboceanu, îți mulțumesc că m-ai iertat... Eu l-am așteptat. Ne-am întâlnit ulterior. Asta doare. Și nu e unicul caz. Sunt 38 de cazuri declarate de procuror.

- Plahotniuc a avut vreo atribuție la dosarul Bolboceanu?

- Nuștiu, dar bănuiesc că da. Bolboceanu părăsise PD... și brusc l-au găsit vinovat de spionaj și l-au condamnat la 20 de ani de închisoare”.

Emisiunea „Cabinetul din Umbră” de joi, 20 februarie, poate fi urmărită aici.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: