image
Sursa foto: ani.md

ANI: Averile a șase procurori și trei judecători vor fi verificate; Investigațiile au fost pornite în baza a două anchete

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat nouă controale pe avere, în săptămâna 09 -13 august 2021. Astfel, în șase proceduri de control sunt vizați procurori din cadrul Procuraturii Generale, Procuraturii Chișinău, Căușeni și Ungheni. Totodată, în alte anchete pe avere figurează trei judecători, doi sunt de la Curtea de Apel Chișinău și un magistrat de la Judecătoria Ungheni.

Investigațiile pe avere au fost pornite în baza a două anchete jurnalistice, dar și a sesizărilor din oficiu, care au fost semnate de inspectorii de integritate după verificarea obligatorie a declarațiilor de avere și interese personale pentru anul 2020.

„Prin sistemul e-Integritate au fost distribuite aleatoriu inspectorilor de integritate- 101 declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2020 ale deputaților din legislatura precedentă. Dacă în procesul de examinare a declarațiilor de avere și interese personale vor fi descoperite bănuieli rezonabile de încălcare a legislației, se va iniția proceduri de control a averii sau cauze contravenționale pe numele acestora”, se arată într-un comunicat emis de ANI.

Inspectoratul de Integritate al ANI a inițiat și un control asupra unui posibil conflict de interese admis de directorul unei instituții publice din subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

„Săptămâna trecută, au fost stabilite opt încălcări ale legii. În cinci acte de constatare au fost identificate conflicte de interese săvârșite de un fost președinte de raion, un fost director de Centrul de Sănătate dintr-o suburbie a capitalei, un fost director a unei întreprinderi municipale din Anenii Noi, un consilier din Consiliul local Cricova, Chișinău și un șef de direcție din cadrul Consiliului raional Cahul. În trei constatări pe avere, figurează un membru CNPF și câte un funcționar public din cadrul Curții de Apel Chișinău și Primăriei municipiul Chișinău”, anunță ANI.

ANI mai anunță că pe numele unuia dintre judecătorii Curții de Apel Chișinău, în privința căruia a fost inițiată procedură de control a averii, a fost pornită și o cauză contravențională pentru nedepunerii declarației de avere și interese personale.

„Pe aceeași faptă au fost inițiate proceduri contravenționale și pe numele a trei consilieri locali din raionul Drochia și a unui funcționar din cadrul Primăriei Cricova, municipiul Chișinău. La fel, și un consilier din Consiliul raional Hâncești riscă o amendă. Acesta ar fi depus tardiv declarația de avere și interese personale, fiind inițiată o procedură contravențională în acest sens”, se mai arată în comunicat.

Trei primari din raioanele Râșcani, Dubăsari și Hâncești s-au conformat prevederilor legale și au declarat câte un conflict de interese la ANI.

Citeşte mai mult despre

comentarii: