image
Sursa foto: thelocal.it

Îngrijorător: Cercetătorii estimează că în realitate cazurile de COVID-19 ar putea fi de șase ori mai multe

Adevăratul număr de infecții cu COVID-19 este probabil mult mai mare decât ceea ce se raportează în multe țări cu venituri mari din întreaga lume. O estimare nouă care tratează situația din Statele Unite, Australia, Canada, Coreea de Sud și 11 țări din Europa sugerează că cifrele oficiale nu surprind adevărata amploare a răspândirii pandemiei, notează Science Alert.

Noul model al oamenilor de știință din Australia folosește o metodă „backcasting”, care proiectează numărul de noi decese zilnice în sens invers, de la momentul morții până la momentul infecției. Acest lucru permite oamenilor de știință să evite utilizarea datelor epidemiologice și serologice, care vin cu limitările testării.

Comparând noile estimări cu cazurile oficiale confirmate, echipa a reușit să prezică rata de infecție „adevărată” pentru fiecare țară. Conform rezultatelor acestora, la sfârșitul lunii august, rata infecției populației a fost, în medie, de șase ori mai mare decât cazurile raportate, scrie descopera.ro.

„Spre deosebire de infecțiile raportate pe baza testelor de ARN, metoda noastră nu depinde de acoperirea sau eficacitatea regimurilor de testare, care pot fi foarte diferite între jurisdicții și în timp”, scriu autorii.

Asta înseamnă că este mult mai ușor de utilizat la nivel regional, național sau chiar internațional decât alte metode. Mai mult, deoarece nu se bazează pe o șară care aplică teste pe scară largă, poate ajuta experții în sănătate publică să se pregătească în zone cu capacitate limitată de testare.

„Pur și simplu, am analizat statistici cu privire la numărul de oameni care au murit din cauza COVID-19 într-o anumită țară și apoi am analizat în sens invers pentru a vedea câte persoane ar fi trebuit să fie infectate pentru a ajunge la acel număr de decese”, spune cercetătorul Steven Phipps de la Ikigai Research în Australia.

În general, din martie, țările din întreaga lume și-au îmbunătățit capacitățile de testare COVID-19, educând publicul cu privire la simptome și oferind modalități din ce în ce mai precise de detectare și urmărire a infecției. În ciuda acestor îmbunătățiri, numărul internațional de infectări raportate continuă să rămână în urma realității probabile. Chiar și în Australia, care are unul dintre cele mai bune niveluri de detectare dintre toate cele 15 țări studiate, cercetătorii spun că rata infecției ar putea fi în continuare de aproape cinci ori mai mare decât cele raportate.

Noutăţile partenerilor

comentarii: