image
Sursa foto: jurnal.md

Procedură „specială” azi la Parlament - limită la întrebări și fără luări de cuvânt; Greceanâi: „Prea mult întindem ședința”

Regulament special astăzi la Parlament. Deputații vor putea să adreseze întrebări într-un interval nu mai mare decât 30 de minute pentru mai multe proiecte, inclusiv pentru acordul cu privire la creditul rusesc, iar fracțiunile nu vor mai avea dreptul la luare de cuvânt. Și asta „pentru a nu întinde ședința Parlamentului”, a argumentat speakerul Zinaida Greceanâi.

Cel care a insistat să fie aprobat un regulament special de examinare a proiectelor de astăzi a fost președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

„Este o zi importantă, nu doar din cauza acestui acord, dar din cauza celorlalte proiecte. Și noi avem pretenții la acord. Noi ieri ne-am înțeles că adoptăm un regulament special, pentru că suntem într-o atmosferă complicată. Să nu încercăm să întindem sau să sabotăm această ședință”, a spus Diacov.

„Prea mult o întindem cu ședința de azi. Este și siguranța deputaților. Vă propun să aprobăm un regulament. Se propune ca fiecare autorii prezintă succint fiecare proiect de lege, pentru runda de întrebări câte 30 de minute, să nu mai facem pauze și câte o luare de cuvânt de la fiecare fracțiune”, a anunțat Zinaida Greceanâi.

Și juristul Parlamentului, Ion Creangă, a dat undă verde acestei proceduri. „Pentru situația creată, Parlamentul poate decide oricare altă procedură”, a spus Creangă.

Propunerea privind aprobarea unui regulament special a fost aprobată de majoritatea parlamentară, înainte ca celelalte fracțiuni să se poată expune.

„Păcat că am început ziua cu asemenea porcării. Nu putem încălca Regulamentul. Am avut timp să felicităm cu zile de naștere, trebuie să găsim timp și pentru Regulamentul Parlamentului”, a menționat Mihai Popșoi.

„Regulamentul trebuie respectat, nu să se vină cu o conjunctură ad-hoc în funcție de circumstanțe. Regret că se dau interpretări în funcție de conjuncturi politice. Azi e o conjunctură, mâine e alta, veți regreta”, a adăugat Iurie Reniță.

„Procedura specială poate fi aprobată pentru audieri, de exemplu. Pentru proiectele de legi există Regulamentul care prevede clar care este procedura. Domnule Creangă, vă transformați într-olecuțică de jurist și luați exemplul unui domn de peste drum”, a spus Andrian Candu.

„Repuneți la vot, pentră că noi punem la îndoială legalitatea procedurii de astăzi. E vorba nu doar despre creditul rusesc, dar sunt și alte proiecte”, a spus Alexandru Slusari.

Propunerea opoziției a fost respinsă, iar plenul Parlamentul a trecut la dezbaterea proiectelor de pe ordinea de zi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: