image
Sursa foto: Jurnal.md

Reacția PG la criticile Ingăi Grigoriu că procurorii încearcă să dea uitării Laundromatul: „Comportament abuziv și arbitrar”

Șefa comisiei de anchetă ar fi dat dovadă de un comportament „arbitrar”, „abuziv”, „contrar legislației naționale și standardelor internaționale” și ar fi comis „un atac direct și fără precedent la independența Procuraturii” criticând procurorii că încearcă să dea uitării Laundromatul.

„Procuratura nu și-a propus niciodată scopul să claseze vreun dosar aflat în topul agendei instituționale, ci a pledat mereu pentru aflarea adevărului și soluționarea cauzei”. Este reacția PG la declarațiile făcute de șefa comisiei de anchetă privind Laundromatul, Inga Grigoriu, care a lansat azi un apel către procurori să ducă la bun sfârșit ancheta privind spălările de bani prin instanțele judecătorești din RM

Potrivit unui comunicat emis de serviciul de presă al PG, procurorii care au pornit inițial acest dosar, nu l-au dus la bun sfârșit, dar pe moment Procuratura încearcă să efectuieze o anchetă temeinică și obiectivă.

Pentru a exclude incertitudinea și dublele standarde, a unifica practica de urmărire penală, Procuratura a solicitat opinia mediului academic în domeniul dreptului și anume: de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Academia de Științe și Academia de Poliție.

Conclucrarea organelor de drept cu mediul academic profesional este o practică benefică, utilizată la nivel internațional și a mai fost utilizată de Procuratură”, se spune în comunicatul PG.

Potrivit aceleiași surse criticile lansate de șefa Comisiei de anchetă sunt inadmisibile.

Sunt acuzaţii iresponsabile care nu vin din spațiul amatorismului, ci de la un președinte de comisie parlamentară de anchetă, care recunoaște că nu are studii juridice, dar care dă aprecieri atât acțiunilor Procuraturii, cât și mediului profesoral juridic, îndemnând direct la presiuni asupra organelor de urmărire penală” se mai spune în comunicat.

Procurorii califică acest comportament ca fiind  „arbitrar, abuziv, contrar legislației naționale și standardelor internaționale” și „un atac direct și fără precedent la independența Procuraturii”.

În acest context, chemăm reprezentanții autorităților politice ale statului de a analiza consecințele unor astfel de abordări a problemelor existente în țară și a reveni pe tărâmul legal al comunicării și colaborării între puterile statului” se mai arată în comunicat.

Amintim că șefa Comisiei parlamentare de anchetă a lansat azi un apel către procurori să ducă la bun sfârșit ancheta privind spălările de bani prin instanțele judecătorești din RM.

Inga Grigoriu a menționat că pe adresa comisiei a parvenit o opine a unor profesori de drept care poate avea scopul de a stopa ancheta.

„Comisia a primit o opinie semnată de profesori de la facultatea de drept a USM, ca răspus la o scrisoare a lui Ruslan Popov, adjunctul procurorului general. S-a cerut opinia cu privire la faptul dacă în Republica Moldova spălarea de bani, care s-a petrecut prin intermediul instituțiilor financiar-bancare și instanțelor judecătorești, poate fi considerată ilegalitate atât timp cât nu a fost demonstrată infracțiunea inițială. Opinia profesorilor mi s-a părut că vine pentru a stopa ancheta sau de a clasa dosarele. Pe 19 noiembrie am reușit să includem pe agenda Parlamentului proiectul cu privire la comisia de anchetă. Opinia a fost solicitată pe 23 noiembrie, răspunsul a venit peste două săptămâni. Nu zic că este coincidență, posibil că domnul Popov poate nici nu a auzit că în Parlament este propusă crearea unei astfel de comisii”, a declarat Inga Grigoriu.

Săptămâna viitoare urmează să fie audiați reprezentanții BNM care au cerut o ședință închisă.

Precizăm că mai mulți foști demnitari și funcționari de rang înalt, inclusiv fostul președinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, au fost chemați la audieri în cadrul comisiei de anchetă privind „Laundromatul”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: