image
Sursa foto: jurnal.md

Reacția Guvernului la ancheta Jurnal.md: O casă de 20 de ori mai ieftină, la schimb cu Consulatul din Odesa

Guvernul Republicii Moldova confirmă, printr-un comunicat de presă, informațiile din ancheta Jurnal.md, privind existența unei serii de ilegalități în procedura prin care Consulatul Republicii Moldova din Odesa urma să fie schimbat cu o casă de locuit, cu o valoare de 20 de ori mai mică, din același oraș.

Într-o reacție oficială, Guvernul confirmă că valoarea Consulatului Republicii Moldova din Odesa este mult mai mare decât casa de locuit cu care urma să se facă schimbul.

Astfel, potrivit unei evaluări de la 12 decembrie 2019, clădirea Consulatului (485.429 USD) și terenul aferent (1.465.600 USD), au o valoare de peste 20 de ori mai mare decât casa cu care urma să fie făcut schimbul.

Asta în condițiile în care, potrivit informațiilor Guvernului, cetățeana Irina Rolemskaia a cumpărat casa în cauză la 20 februarie 2019, cu doar 7 zile înainte de hotărârea adoptată de Guvernul Filip prin care se făcea schimbul, la prețul de doar 90 de mii de dolari.

Astfel, la 27 februarie 2019, Guvernul a decis să schimbe casa și terenul Consulatului, evaluate la un preț de 1,95 de milioane de dolari, pentru o casă în valoare de 90 de mii de dolari, potrivit datelor din comunicatul de presă al Executivului.

Potrivit unei a 3-a evaluări, bunurile statului au fost estimate la peste 700 de mii de dolari, oricum cu mult peste cel al casei cu care urma să se facă schimbul.

Făcând referire la decizia de judecată prin care statul este obligat să pună în aplicare schimbul, Guvernul o consideră „ca fiind neîntemeiată, emisă cu aplicarea eronată a normelor de drept material și procedural, precum și neelucidarea circumstanțelor importante pricinii și va înaintata cererea de apel”.

Reacția Guvernului vine după ce Jurnal.md a scris sâmbătă că Republica Moldova riscă să piardă un teren de peste 40 de ari, situat în cea mai scumpă regiune din orașul Odesa, pe celebra plajă Arkadia, prin intermediul unei scheme puse în aplicare de Vladimir Andronachi. Prețul terenului, potrivit surselor Jurnal.md, este estimat la aproximativ 3 milioane de euro.

În schemă ar fi implicat deputatul Vladimir Andronachi, care a influențat factori de decizie de la Chișinău să ia decizii defavorabile statului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: