image
Sursa foto: jurnal.md

Slusari: Fermierii insistă asupra introducerii stării de urgență în agricultură; Există riscul creșterii prețului la pâine

Platforma DA cere de urgență convocarea ședinței Parlamentului pentru audierea ministrului agriculturii, care ar trebui să prezinte un plan anticriză privind depășirea situației generate de calamitățile naturale.

Ieri, 3 mai conducerea Platformei DA a avut o conferință video cu peste 50 de fermieri, la care s-a discutat problema calamităților naturale, anunță Alexandru Slusari.

Deputatul menționează că precipitațiile abundente, căzute neuniform, nu mai pot salva grâului și orzului de toamnă, influențând prea puțin situația actuală. De la Bălți până la sud, agricultorii recultivă câmpurile cu grâu sau, în cel mai bun caz, așteaptă o recoltă suficientă exclusiv pentru a acoperi plata pe arendă. Mulți agricultori nu vor dispune de cantitățile necesare nici pentru semănatul de toamnă.

Însă Chicu spune că la noi totul e bine privind aprovizionarea cu grâu. Poate la el și la Dodon e bine, dar fermierii se află în pragul unei catastrofe economice. Toți fermieri insistă asupra introducerii stării de urgență în agricultură, ceea ce ar crea premise obiective pentru restructurarea datoriilor. Totodată, există riscul real al creșterii prețului la pâine.

Am fost împuterniciți de producătorii agricoli să cerem de urgență convocarea ședinței Parlamentului pentru audierea ministrului agriculturii, care ar trebui să prezinte un plan anticriză privind depășirea situației generate de calamitățile naturale. Azi, la prima oră, am făcut acest lucru.

Toți fermierii insistă asupra introducerii stării de urgență în agricultură, ceea ce ar crea premisele pentru restructurarea datoriilor producătorilor agricoli”, susține Slusari.

docdoc
docdoc

Astăzi după întrunirea cu președintele Igor Dodon și președintele Parlamentulu Zinaida Greceanâi, premierul Ion Chicu a declarat că Guvernul va întreprinde acțiuni pentru susținerea agriculturii și asigurarea securității alimentare a populației ținând cont de efectele secetei hidrologice.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: