image
Sursa foto: jurnal.md

„Evenimentele din țara vecină ne înspăimântă cu adevărat”; Vlah condamnă războiul, dar evită să spună cine l-a declanșat

În fiecare săptămână Irina Vlah, bașcanul Găgăuziei are întrevederi cu diplomați sau oficiali europeni aflați în vizită în Republica Moldova. Deși deplânge soarta refugiaților ucraineni pentru care solicită suport, Irina Vlah evită să pomenească țara care a invadat Ucraina și să condamne masacrul la care se dedau ocupanții ruși pe teritoriul statului vecin.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a întâlnit azi cu Klaus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova. Întâlnirea a avut loc la Comrat.

În cadrul convorbirii, au fost discutate evenimentele din țara vecină și efectele lor asupra situației socio-economice din Republica Moldova, se arată într-un comunicat al executivului din UTA Găgăuzia. Bașcanul l-a informat pe șeful Misiunii OSCE despre viziunea autorităților autonomiei referitoare la integrarea refugiaților în viața socială și economică. Ea a menționat că în regiune activează un centru regional de cazare temporară pentru cetățenii ucraineni. 34 de copii din Ucraina au fost admiși în grădinițele din UTA Găgăuzia, iar 57 în instituțiile de învățământ general.

„Evenimentele din țara vecină ne înspăimântă cu adevărat. Cu regret, progresul enorm în dezvoltarea științifică și tehnologică a omenirii nu ne-a învățat încă să rezolvăm toate divergențele prin dialog reciproc respectuos. Omenirea investește mult mai mult în dezvoltarea și producția de arme decât în dezvoltarea dialogului și în creșterea încrederii reciproce. Intensificarea retoricii agresive de ambele părți complică situația. Sper mult, că dialogul va începe în zilele următoare”, a declarat Irina Vlah.

Bașcanul a mai adăugat că RM la fel ar trebui să tragă învățăminte din aceste evenimente.

„Democrația în Republica Moldova este fragilă și alunecăm prea ușor în conflicte egoiste, în loc să construim cooperarea pentru a rezolva problemele prioritare ale societății. Mizăm pe ajutorul partenerilor noștri în construcția unor instituții publice stabile, care să poată coopera eficient între ele. Înțelegem, că noi avem multe de învățat și suntem gata să învățăm", a mai spus Irina Vlah.

Amintim că la 24 februarie, armata rusă a lansat o agresiune militară neprovocată împotriva Ucrainei, ceea ce Rusia numeşte 'operaţiune militară specială pentru denazificarea'' și „demilitarizarea” ţării vecine.

Noutăţile partenerilor

comentarii: