image
Sursa foto: anp.gov.md

Escrocheriile cu cardurile bancare, dirijate din penitenciar: Șeful adjunct al ANP, reținut; Ar fi implicat în schemă

Directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco, a fost reținut în cazul escrocheriilor cu cardurile bancare. Informația a fost confirmată pentru Jurnal.md de către mai multe surse, inclusiv din cadrul ANP.

Potrivit unor surse de la ANP, Demcenco nu s-a prezentat astăzi la muncă și nu răspunde la telefon.

Potrivit altor surse, organele de forță au sechestrat mai multe dispozitive ale lui Demcenco, care ar conține dovezi privind implicarea sa în escrocherii.

Serghei Demcenco ar fi parte din gruparea criminală destructurată la sfârșitul săptămânii trecute, când 12 persoane au fost reținute pentru comiterea unui șir de escrocherii prin însușirea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare ale oamenilor. Membrii grupării au vârste cuprinse între 20 și 45 ani, sunt originari din diferite raioane ale țării, iar doi dintre suspecți, presupuși organizatori, își ispășesc pedepsele în locurile de detenție.

Activitatea grupării a fost monitorizată de către organele de drept timp de cinci luni. Potrivit materialelor, pe parcursul anului 2020 și până în prezent, suspecții ar fi însușit de pe cardurile bancare ale cetățenilor mijloace bănești în sumă totală de 701.986,1 de lei, fiind stabilite la moment 150 de cazuri. Concomitent, oamenii legii au stabilit că activitatea acestora era bine determinată, fiecare membru al grupării criminale având rolul său în comiterea infracțiunii, iar o parte din mijloacele financiare însușite din comiterea infracțiunilor erau îndreptate pentru dezvoltarea și menținerea grupului criminal.

În urma perchezițiilor efectuate la domiciliile, locurile de muncă și în automobilele figuranților, forțele de ordine au depistat și ridicat mai multe carduri bancare utilizate fraudulos la comiterea infracțiunilor, cartele SIM, telefoane mobile, înscrisuri de ciornă și mijloace bănești. Toți membrii grupului infracțional au fost reținuți preventiv pentru 72 de ore, fiind plasați în Izolatorul de Detenție din cadrul Direcției de Poliție a mun. Chișinău.

Conform legislației penale în vigoare aceștia riscă închisoare pe un termen de până la opt ani.

Citeşte mai mult despre

comentarii: