image
Sursa foto: Getty Images

OMS: Numărul cazurilor noi a scăzut „semnificativ” în Europa însă rata de infectare rămâne ridicată

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a apreciat joi că numărului noilor cazuri de Covid-19 a scăzut „semnificativ” în Europa, însă a reamintit că rata de infectare este în continuare una ridicată. Totodată, potrivit unui oficial al OMS, noua variantă indiană a coronavirusului este „de interes” dar nu și „de îngrijorare”, cum este cazul celei britanice, sud-africane şi braziliene, transmite Digi24.

„Pentru prima dată în două luni noile cazuri au scăzut în mod semnificativ săptămâna trecută. Totuşi, rata contagierilor în întreaga Europa rămâne ridicată”, a declarat la o conferinţă de presă online directorul regional al biroului pentru Europa al OMS, Hans Kluge, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Totodată, Kluge a precizat că, deși numărul pacienților spitalizați și al deceselor continuă să scadă, ameninţarea rămâne „prezentă” şi că virusul are un mare potenţial de a provoca „efecte devastatoare”.

Din totalul cazurilor de Covid-19 înregistrate la nivel european de la declanșarea pandemiei, aproape jumătate au fost detectate în primele patru luni ale acestui an.

Aproape peste 215 de milioane de doze au fost administrate pe continent şi aproximativ 16% din populaţie a primit măcar o doză, un procent care se ridică la 81% în cazul lucrătorilor sanitari (în 28 din 53 de ţări ale regiunii).

„Acolo unde rata de vaccinare a categoriilor de risc este înaltă, scade numărul spitalizărilor şi al deceselor. Vaccinurile salvează vieţi, vor schimba direcţia pandemiei şi vor ajuta să-i punem capăt”, a explicat Kluge.

Oficialul OMS a precizat însă, că vaccinurile sunt „un instrument” care trebuie complementat cu supravegherea noilor variante, urmărirea cazurilor şi alte măsuri de sănătate publică.

OMS consideră că noua variantă indiană, care s-ar putea afla în spatele escaladării pandemiei în sudul Asiei, este "de interes" şi nu "de îngrijorare" (cum este cazul celei britanice, sud-africane şi braziliene), potrivit ultimului raport epidemiologic publicat miercuri.

Kluge a precizat că această mutaţie este investigată şi că ar putea fi implicaţi şi alţi factori, subliniind că un lucru similar s-ar putea întâmpla şi în alte părţi.

„Se poate crea furtuna perfectă în orice parte lumii, unde procesul vaccinării scade, iar măsurile sunt relaxate prematur”, a avertizat el.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: