image
Sursa foto: jurnal.md

Țăranu: Această guvernare stă în gât la toți; Boțan: Se discută despre candidatura lui Ion Sturza la funcția de premier

Căderea guvernului Chicu și învestirea unui nou guvern care nu va fi atașat într-un mod de docilitate politică lui Dodon este o ieșire din situație, asta ar însemna că alegerile prezidențiale în RM ar putea să se desfășoare în condiții corecte și cinstite. De această părere sunt unii comentatori politici de la Chișinău.

În ultimele zile, liderii partidelor de opoziție din Parlament, Platforma DA, PAS și Partidul Șor, au ieșit cu declarații separate menționând că sunt gata pentru demiterea actualului guvern condus de Ion Chicu. Iar Andrian Candu, liderul grupului parlamentar Pro Moldova, a declarat că RM are nevoie de un premier apolitic. Ar fi vorba despre Ion Sturza, nume anunțat de către analistul politic Igor Boțan în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

„Un lucru este evident, această guvernare le stă în gât la toți chiar dacă de obicei opoziția critic abordează guvernarea. Acolo deja se acumulează numărul necesar de voturi pentru a demite acest guvern și eu cred că lucrurile s-ar precipita și mai repede dacă vom ști exact ce va urma în urma căderii guvernului Chicu. Problema este dacă clasa politică s-a maturizat după greșelile politice, dacă a învățat lecțiile, pentru că a gafat fundamental câteva luni în urmă. Dacă da, atunci se va găsi și soluția”, a declarat analistul politic Anatol Țăranu.

La rândul său, Igor Boțan afirmă că potențialul candidat la funcția de premier ar fi Ion Sturza, care a deținut această funcție în 1999.

„Eu cred că este vorba despre manevre politice la nivel verbal. Atâta timp cât fracțiunea Partidului Democrat rămâne aliatul PSRM nimic nu se poate întâmpla, deja e târziu. Mai mult decât atât, domnul președinte Dodon a declarat foarte clar că el nu va învesti un nou guvern, eventual promovat de către opoziție. Și dacă a spus-o în public, are un plan și planul este să repete ceea ce i s-a întâmplat de vreo 5 ori, să refuze să-și îndeplinească obligația constituțională. Să admintem că se întrunesc, dau jos guvernul, să admitem că așa cum spune domnul Candu găsesc o figură apolitică, o persoană apreciată, stimată în RM, putem să dăm un nume, sau nu. Eu am auzit că se vorbește despre domnul Ion Sturza. Într-adevăr are o experiență bogată, dar nu cred că este aventurier în sensul bun al cuvântului în măsura în care să se lanseze în această întreprindere... Despre candidatura lui Ion Sturza am auzit de la prietenii din mediul de afaceri HoReCa”, a menționat Boțan.

Țăranu: Sturza are experiență în gestionarea unei crize

„Sturza are experiența de gestionare a unei crize, vă duceți aminte criza din 1998? Apropo, Vlad Filat are aceeași experiență și Filat are și o motivație să fie un prim-ministru bun, doar că Filat n-are nicio șansă de a deveni premier în condițiile actuale. Dar candidatura lui Sturza eu de exemplu aș examina-o cu toată atenția. Guvernul ar trebui să fie distanțat cumva de toate formațiunile politice, chiar și de acelea care o să-l inaugureze. El trebuie să fie un guvern tehnocrat în sensul adevărat al acestui cuvânt”, a punctat analistul.

Țăranu susține că demiterea guvernului Chicu și învestirea unui nou guvern care nu va fi atașat într-un mod de docilitate politică lui Dodon este o ieșire din situație, asta ar însemna că alegerile prezidențiale în RM ar putea să se desfășoare în condiții corecte și cinstite.

„Guvernarea actuală în mare măsură are o misiune de bază, pentru asta și a fost învestită, să garanteze condițiile de desfășurare favorabile domnului Dodon la alegerile prezidențiale”, a menționat Anatol Țăranu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: