image
Sursa foto: presedinte.md

Condițiile în care Rusia ar putea oferi RM împrumutul de 500 de mil. de dolari SUA: Ce spune Ministerul Finanțelor // DOC

Condițiile împrumutului de 500 de milioane de dolari SUA, pe care Rusia urmează să-l ofere Republicii Moldova, rămân deocamdată un mister. Într-un răspuns oferit deputatului PAS Dumitru Alaiba, Ministerul Finanțelor evită să spună exact care va fi rata dobânzii și dacă ajutorul financiar va fi condiționat.

„Referitor la condițiile contractuale ale acestei linii de credit, preventiv s-a discutat să fie în condiții comparabile cu împrumuturile de stat accesate în prezent de Guvernul RM de la alți creditor bilaterali și multilaterali. În continuare, ministerele finanțelor din cele două țări urmează să discute asupra condițiilor de acordare a acestui împrumut care va fi angajat doar dacă va fi convenabil pentru Republica Moldova”, se spune în răspunsul Ministerului Finanțelor.

În același timp, instituția evită să spună în ce valută vor ajunge banii în Republica Moldova, care este lista proiectelor planificate pentru finanțare, dar și dacă acest împrumut va fi un ajutor condiționat.

„Rata dobânzii și alte comisioane – nu se știe, împrumutul deja e anunțat ca și fapt împlinit. Unica asigurare la două luni după anunț – „condițiile să fie comparabile cu alte împrumuturi”. Care împrumuturi anume – tot mai vag. Mai prudent ar fi condițiile împrumutului rusesc să fie comparabile cu alternativele disponibile azi, nu cu alte credite de cinci ani în urmă. Domnul Chicu se rățoiește că dacă FMI va impune condiții inacceptabile, va urma o pauză în relația cu FMI. Despre împrumutul din Rusia nu e prea îndrăzneț să spună ceva acest gen. Asta, la fel, mă îngrijorează”, a comentata Dumitru Alaiba.

În opinia legislatorului, dacă împrumutul va fi unul condiționat, „există probabilitatea că Dodon, prin acest împrumut, va dezvolta încă o afacere pentru Ceaika (sau cineva ca el), care va veni să execute lucrări proaste câștigate netransparent”. „Amintiți-vă de lucrările efectuate la Sochi cu ocazia olimpiadei”, a adăugat Dumitru Alaiba.

Precizăm că anterior Igor Dodon a declarat că Federaţia Rusă ar putea oferi Republicii Moldova un credit în valoare de jumătate de miliard de dolari pentru implementarea proiectelor de infrastructură. Ulterior, la sfârșitul lui decembrie, în urma unei vizite la Moscova, Dodon a anunțat că Rusia va oferi Republicii Moldova un împrumut de 300 de milioane de dolari, după ce a ajuns la o înțelegere de principiu în acest sens cu omologul său rus Vladimir Putin.

răspuns Ministerul Finanțelorrăspuns Ministerul Finanțelor

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: