image
Sursa foto: Facebook/Dumitru Vicol

Votul în Diasporă, pasivitate fără precedent: „În 2016 deja epuizasem buletinele, azi la Stratford până acum avem 18 voturi”

Dacă la scrutinele anterioare, Diaspora uimea prin capacitatea de a se mobiliza, astăzi se atestă o pasivitate fără precedent în rândul cetățenilor moldoveni stabiliți peste hotare. De exemplu, dacă la alegerile din 13 noimbrie 2016, la secția de votare Stratford, Londra, în jurul orei 11:00 buletinele de vot deja se epuizaseră, astăzi cea mai mare parte din alegătorii care au votat la această oră erau membrii secției de votare.

„La ora 11:20, în data de 13 noiembrie 2016 era deja clar că buletinele de vot se vor epuiza curând și deja începusem să colectăm semnături la secția de vot din Stratford. La ora 11:20 azi la secția Londra Est au votat 16 persoane: 9 sau 10 voturi vin de la membrii biroului și altele 3 vin de la niște prieteni cu care am ieșit la brunch. Oficial suntem 18. Ceva s-a schimbat în motivația diasporei”, afirmă Dumitru Vicol, reprezentant al diaspore de la Londra.

Mai devreme, și candidatul Blocului ACUM în circumscripția nr.50 la Vest - Europa, Galin Sajin, a anunțat că secțiile de votare din diaspora europeană sunt practic goale. De exemplu, până la ora 11.00, la București votaseră doar 28 persoane, la Paris – 19 votanți, Roma – 30 persoane.

Potrivit datelor prezentate de CEC la ora 13:00, în circumscripția nr. 50 se înregistrează o prezență de circa 2300 de alegători, cei mai activi fiind cei din Italia. Șeful CEC; Dorin Cimil, a declarat că la niciuna din secțiile de votare deschise peste hotare, nu s-au format cozi. Totodată, alegătorii din străinătate sunt îndemnați să consulte pagina diaspora.voteaza.md pentru a vedea trei cele mai apropiate secții de votare.

Precizăm că la acest scrutin, cetățenii moldoveni de peste hotare pot vota și cu pașaportul expirat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: