image
Sursa foto: Unian

Nicu Popescu, despre situația de la Centrala nucleară: „Trupele ruse trebuie să se retragă și să permită accesul experților”

Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu bombardarea repetată a Centralei nucleare de la Zaporojie.

„Suntem foarte îngrijorați de bombardarea repetată a centralei nucleare de la Zaporojie care are loc în ultimele zile. Transformarea celei mai mari centrale nucleare din Europa într-un teatru de război riscă să genereze o scurgere catastrofală de radiații. Trupele ruse trebuie să se retragă și să permită accesul experților Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”, a scris într-un mesaj plasat pe pagina sa de Twitter, șeful diplomației de la Chișinău.

Agenția ucraineană Unian informează că trupele ruse au reluat azi atacul asupra orașului Energodar, în preajma centralei atomice. În urma bombardamentelor, și-au pierdut viața un angajat al centralei nucleare Zaporojie și câinele pe care l-a scos la plimbare. Anunțul a fost făcut de primarul Dmitri Orlov, pe canalul său de Telegram.

Trupele ruse au capturat centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei la începutul războiului, dar aceasta este încă administrată de tehnicieni ucraineni.

Pe fondul temerilor legate de o catastrofă nucleară din cauza reluării bombardamentelor din ultimele zile, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut crearea unei zone demilitarizate.

Forţele ucrainene care controlează oraşele de pe malul opus faţă de cel pe care se află centrala au fost supuse unui bombardament intens din partea ruşilor.

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a acuzat Rusia că „a lovit partea centralei nucleare unde este generată energia care alimentează sudul Ucrainei''. „Scopul este de a ne deconecta de la (centrală) şi de a da vina pe armata ucraineană pentru acest lucru'', a scris Podoliak pe Twitter.

Noutăţile partenerilor

comentarii: