image
Sursa foto: Getty Images

Experți: Suntem lideri la procentul de teste pozitive; O mare parte din populație poartă măștile incorect

Numărul cazurilor de infecție cu coronavirus crește alarmant în Republica Moldova. Doar într-o singură zi în țara noastră au fost confirmate pozitiv la Covid-19, 247 de persoane, printre care 25 de angajați ai sistemului medical. În același timp crește și numărul deceselor provocate de temutul coronavirus. Acest subiect a fost discutat aseară în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, împreună cu fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco și expertul Wachdog.md Valeriu Pașa.

O cauză a creșterii numărului de infectări la nivel european este și faptul că masca de protecție este purtată incorect de către oameni, spun experții.

„În spațiul european nu a fost promovat modul corect de a purta măștile. Statul ar fi trebuit să-și asume responsabilitatea să procure aceste măști, deoarece ele sunt foarte scumpe acum, una ajungând și la 10 lei. Un procent foarte mare din populație poartă măștile incorect. Uneori este mai bine să nu porți mască, decât să o porți incorect”, a spus Ala Nemerenco.

Fosta ministră a Sănătății a îndemnat conducerea țării să procure măști pentru persoanele cu posibilități financiare limitate.

„Atunci când avem alegeri electorale, avem cutiile poștale pline de flyere, acum în alte țări au fost puse pachete cu măști pentru persoanele care nu au suficiente finanțe. Aș îndemna statul nostru să ofere aceste măști pentru bătrâni, măcar la intrarea în magazine”, a mai adăugat Ala Nemerenco.

Deși numărul cazurilor de infecție cu Covid-19 crește de la o zi la alta, unii moldoveni continuie să promoveze ideea că infecția cu coronavirus ar fi o „invenție politică”.

„Suntem lideri la procentul de teste care se dovedesc a fi pozitive. Unii oameni cred că acest covid nu este mai grav decât o gripă obișnuită. În momentul în care iese președintele țării și zice „știți nu este așa de grav”, este absolut nociv să vorbești în acest stil. Plus oamenii se uită la TV în fiecare seară și văd cum președintele țării se plimbă fără nicio restricție”, a spus Valeriu Pașa.

Șeful ANSP Nicolae Furtună a refuzat invitația de a participa la emisiune, afirmând că prezentatorul emisiunii îl critică în pemanență.

Emisiunea poate fi urmărită integral aici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: