image
Sursa foto: bordergov.md

Cahul: Acte românești falsificate, descoperite la frontieră

Un permis de conducere și două cărți de identitate, cu semne clare de falsificare, au fost depistate în punctul de trecere Cahul, în mai puțin de 24 de ore. Trei cetățeni ai Republicii Moldova sunt cercetați penal pentru deținerea documentelor oficiale false.

Primul incident a fost consemnat ieri, 16 aprilie, pe sensul de ieșire din țară s-a prezentat un mijloc de transport de model Toyota Corrola.

Deși la linia de control a fost observat la volanul mașinii un bărbat, în timpul identificării persoanelor și verificării documentelor acesta s-a prezentat ca simplu pasager.

Faptul în cauză a dat de bănuit angajaților Poliției de Frontieră, fiind luată decizia extinderii controlului asupra acestuia. În cele din urmă, bărbatul de 37 de ani a recunoscut că deține un permis de conducere românesc, care ar putea fi falsificat.

În declarații acesta a menționat că acum un an și jumătate a apelat la un necunoscut pentru a-i perfecta acest document, ulterior contra sumei de 200 de euro l-a și obținut.

Din primele cercetări permisul de conducere, eliberat de autoritățile române pe numele moldoveanului pentru toate categoriile, prezintă semne vizibile de contrafacere.  În această dimineață, la o diferență de câteva ore, polițiștii de frontieră au depistat la alți doi cetățeni moldoveni, ascunse în bunurile personale, două cărți de identitate românești falsificate.

Ambii bărbați au folosit aceleași tertipuri pentru obținerea documentelor contrafăcute și urmau să le prezinte în Germania, la locul de muncă.

Către ora 04:40, într-un microbuz de rută ”Moldova-Germania” a fost identificat un tânăr moldovean, locuitor al satatului Crăciun, Cantemir. Acționând în baza analizei de risc, polițiștii de frontieră au solicitat persoanei de a prezenta toate documentele deținute, deși ultimul declara că are asupra sa doar pașaportul.

În cadul verificărilor minuțioase s-a depistat în portmoneul acestuia o carte de identitate, emisă de autoritățile române pe numele persoanei aflate în PTF doar că datele de identitate nu îi aparțineau.

Cercetarea actului cu tehnica din dotare a confirmat falsificarea acestuia. Audiat, tânărul a precizat că obținuse documentul prin intermediul unui conațional, identificat pe internet. 

L-a costat 200 de euro și toată procedura de perfectare a cărții de identitate a fost dirijată pe rețelele de socializare. La fel, în fluxul de călători, atestat pe direcția ieșire din țară, polițiștii de frontieră din Cahul au identificat un locuitor al satului Tomai, Leova. Acesta tăinuia prezența cărții de identitate românești, cu semne vizibile de falsificare, pentru care a oferit 100 de euro unei persoane necunoscute.

Un loc de muncă mai bine plătit în Germania și asigurarea unei perioade de ședere îndelungate în statul vizat, a fost justificarea acestuia în procesul verbal întocmit la fața locului.  În toate cazurile, documentele au fost ridicate și urmează să fie supuse expertizei, iar polițiștii de frontieră din Direcția regională SUD continuă cercetările în vederea elucidării circumstanțelor, identificării tuturor persoanelor implicate în infracțiunile săvârșite și luarea măsurilor legale ce se impun.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: