image
Sursa foto: Getty Images

Caster Semenya s-a dus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În trecut s-a bănuit că ea este bărbat

Atleta sud-africană Caster Semenya, împiedicată să participe la unele curse fiindcă refuză un tratament pentru reducerea nivelului de testosteron, s-a adresat Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), au declarat joi avocaţii săi, citaţi de AFP.

"Lupta permanentă a lui Semenya pentru demnitate, egalitate şi drepturile fundamentale ale femeilor în sport a făcut un pas crucial odată cu depunerea unei petiţii" la CEDO, au afirmat avocaţii săi într-un comunicat.

Sportiva de 29 de ani prezintă un exces natural de hormoni sexuali masculini. De mai mulţi ani, există o dispută între ea şi Federaţia internaţională de atletism, World Athletics (ex-IAAF).

Federaţia a stabilit în aprilie 2018 un nivel maxim de testosteron (5 nmol/litru de sânge) pentru femeile care concurează pe distanţe între 400 de metri şi o milă (1609 m), fiind inclusă deci şi proba de 800 m în care excelează sud-africana.

Mai multe apeluri ale dublei campioane olimpice au fost deja respinse.

Tribunalul suprem federal elveţian a confirmat în luna august, în numele "echităţii sportive", decizia din 2019 a Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS), validând deci regula dată de World Athletics, conform căreia femeile cu un nivel ridicat de testosteron trebuie să îl reducă prin medicamentaţie sau intervenţii chirurgicale dacă doresc să concureze pe distanţe de la 400 m la o milă sau să aleagă alte distanţe.

Pe 19 februarie, Semenya a decis să se adreseze CEDO de la Strasbourg.

Avocaţii săi consideră că justiţia elveţiană "nu şi-a îndeplinit obligaţiile de a o proteja împotriva încălcării drepturilor sale în virtutea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului"

"Tot ce ne dorim, este să fim autorizaţi odată pentru totdeauna să alergăm liber, ca femeile libere şi curajoase care suntem şi am fost întotdeauna", a explicat Semenya în comunicat.

CEDO nu a stabilit până acum o dată.

Atleta, care încearcă să se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a decis să participe în proba de 200 m.

World Athletics a indicat de mai multe ori că regulile vizează crearea unor condiţii echitabile pentru toate atletele.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: