image
Sursa foto: Primăria Sângera // Facebook

Conflict de interese la Sângera; Primarul și-a închiriat la primărie propriul automobil

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privința primarului orașului Sângera din municipiul Chișinău pentru încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese.

În ianuarie 2020, primarul a semnat cu sine însuși, în calitate de persoană fizică, un contract de locațiune privind utilizarea propriului automobil în interes de serviciu, chiar dacă primăria deținea un alt autoturism în aceste scopuri.

Deși, automobilul a fost arendat cu titlul gratuit, pe parcursul perioadei februarie – iunie 2020, din bugetul primăriei au fost alocate mijloace financiare pentru procurarea combustibilului, în cantități lunare ce variau între 127 și 187 de litri. Acțiunile fiind confirmate de ”actele de treceri la pierderi a combustibilului”, care au fost obținute de către inspector în cadrul controlului.

În Registrul declarării conflictelor de interese al ANI nu a fost înregistrat din partea acestui edil nicio declarație privind conflictele de interese. Respectiv, primarul, contrar legislației, a luat decizii în privința sa și a admis un conflict de interese. Conform prevederilor legislației speciale a ANI, edilul trebuia să se abțină de la luarea deciziei de semnare a contractului de alocațiune, să declare conflictul de interese la ANI și să aștepte una dintre soluții din partea inspectorilor de integritate.

Dacă actul de constatare emis va rămâne definitiv, ANI va sesiza autoritatea competentă pentru demiterea acestuia din funcție. Primarul riscă să fie lipsit de dreptul de a mai deține o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de primar, pentru o perioadă de 3 ani. Totodată, acesta va fi înscris în Registrul interdicțiilor al ANI.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: