image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roșcovanu

FOTO // Asistență pentru companiile din domeniul industriilor creative de pe ambele maluri ale Nistrului

Lansarea Școlii Businessului Creativ și a Asociației Industriilor Creative pe malul stâng al Nistrului, crearea unui parteneriat între asociațiile de profil de pe ambele maluri ale Nistrului în vederea promovării în comun a exportului de produse și servicii ale industriilor creative, 200 de specialiști din sectorul creativ instruiți, 10 afaceri creative de pe ambele maluri ale Nistrului, pregătite pentru a stabili parteneriate de afaceri în străinătate.

Sunt doar câteva dintre rezultatele obținute ca urmare a unei inițiative realizate pe parcursul unui an de Asociația Companiilor de Creație (COR) și Agenția pentru Inovații și Dezvoltare, în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade), finanțat de Suedia și Marea Britanie și implementat de PNUD. Rezultatele au fost prezentate pe 7 decembrie 2021 la o conferință de totalizare, la care au participat mai multe companii beneficiare.

La prima etapă a inițiativei, a avut loc cartografierea sectoarelor care fac parte din industriile creative de pe malul stâng al Nistrului. Apoi, a fost lansată și dezvoltată Asociația Industriilor Creative, care numără astăzi 53 de membri activi.

„Suntem mândri că expertiza acumulată de Artcor și Asociația COR pe parcursul celor trei ani de activitate a contribuit la crearea unei comunități creative la Tiraspol. Ne bucurăm că am fost primii parteneri ai asociației și că am dezvoltat în acest an două programe mari, Creative Export și Școala Businessului Creativ, contribuind astfel la dezvoltarea companiilor din industriile creative de pe ambele maluri", menționează Viorica Cerbușca, directoarea Artcor. Echipa de lucru de pe malul stâng al Nistrului nu s-a așteptat la un interes atât de mare din partea companiilor locale. „Membrii Asociației noastre deja inițiază colaborări, organizează proiecte comune. Acum avem o echipă de participanți unită și activă. Setea lor de a învăța și de a acționa, recunoștința lor, ne motivează spre noi realizări”, afirmă Olesya Lungu, directoarea Asociației Industriilor Creative din stânga Nistrului.

Școala Businessului Creativ a venit drept un pas firesc în cea de-a doua etapă a inițiativei. Pe parcursul a trei luni, aproximativ 200 de persoane au beneficiat de traininguri online pe subiecte de interes pentru micul business. În total, au fost susținute 10 prelegeri printre care cursuri de branding, management de proiect, planificare financiară, vânzări și design thinking.

Participanții au învățat lecții valoroase de la profesioniști practicieni. „Este minunat că există o activitate de acest tip în regiunea noastră. Cel mai mult mi-a plăcut modulul despre planificarea financiară. Trainerul este un producător cu experiență care a descris clar întregul lanț de creare a produselor. Nu aș fi găsit așa ceva în niciun manual! Acum folosesc această „schemă” în munca mea și mă ajută foarte mult”, spune Suzana Rocoman, studentă a Școlii Businessului Creativ, autoare de cărți educaționale pentru copii.

În ultima etapă, 10 întreprinderi din domeniile creative orientate spre export au fost selectate în programul „Creative Export”. În rezultatul a două luni de instruire, discuții și consultanță de grup și individuală, cele 10 companii locale au primit câte un material finit (pitch deck) necesar pentru stabilirea parteneriatelor de afaceri B2B. Fiecare material livrat este construit în baza specificului companiei și a pieței de export selectate.

Natalia Știrbul, fondatoarea brandului Cireșel, beneficiar al programului, spune că au încercat accesarea piețelor de export prin participarea la expoziții internaționale, defileuri de modă, prin pagina web, ceea ce s-a dovedit a fi deloc ușor: „În procesul de lucru, am reușit să identificăm care sunt argumentele raționale care ar putea să-i intereseze pe cumpărătorii de la concept store-urile din țările nordice. Sper că am ochit bine și vom avea rezultate cu care să ne putem mândri în scurt timp”.

Inițiativa realizată în cadrul proiectului PNUD/AdTrade cu asistența financiară a Suediei și Marii Britanii pe parcursul ultimului an a avut scopul să îmbunătățească cooperarea între două asociații ale industriilor creative de pe ambele maluri ale Nistrului, să sporească competențele și abilitățile micilor întreprinzători pentru a-și desfășura mai eficient activitatea de afaceri, să pregătească companiile creative cu potențial de export pentru a găsi și comunica mai bine cu potenţiali cumpărători de pe piețele externe.

Jurnal.md // Nadejda RoșcovanuJurnal.md // Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md // Nadejda RoșcovanuJurnal.md // Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md // Nadejda RoșcovanuJurnal.md // Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md // Nadejda RoșcovanuJurnal.md // Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md // Nadejda RoșcovanuJurnal.md // Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md // Nadejda RoșcovanuJurnal.md // Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md // Nadejda RoșcovanuJurnal.md // Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md // Nadejda RoșcovanuJurnal.md // Nadejda Roșcovanu
Jurnal.md // Nadejda RoșcovanuJurnal.md // Nadejda Roșcovanu

comentarii: