image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

În Republica Moldova va fi creat Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală

Programele și proiectele care vizează dezvoltarea regională și locală ar putea fi finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.

Raportul la proiectul de lege elaborat în acest scop, care prevede instituirea Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, a fost aprobat, astăzi, de membrii Comisiei administrație publică.

Fondul va deveni sursa de finanțare a proiectelor investiționale din domeniul energetic, dezvoltării rurale, alimentării cu apă și canalizare, infrastructurii locale, etc., care, la moment, sunt implementate prin intermediul celor cinci fonduri naționale existente: Fondul Ecologic Național, Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, Fondul Rutier, Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului rural, Fondul de Eficiență Energetică.

Noua entitate va activa în baza Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și va prelua proiectele de dezvoltare regională și locală.

De asemenea, documentul propune constituirea Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale responsabil, inclusiv, de aprobarea deciziilor de finanțare a proiectelor de dezvoltare locală.

Totodată, proiectul mai prevede dezvoltarea unui sistem informațional, care va asigura evidența proiectelor finanțate din Fond.

Resursele financiare ale Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală vor fi aprobate anual, prin Legea bugetului de stat, și vor fi distribuite pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare regională și locală.

comentarii: