image
Sursa foto: Jurnal.md

Guvernul a rectificat bugetul de stat pentru 2020; Chicu: „Este o condiție a FMI de a diminua deficitul” // DOC

Guvernul a aprobat, astăzi, proiectul de lege privind rectificarea bugetului de stat pentru 2020.

Astfel, veniturile scad cu 649,5 milioane de lei, iar cheltuielile – cu 1 miliard 856 de milioane de lei. Deficitul este redus cu 1 miliard 207 milioane de lei.

Astfel, veniturile bugetului de stat pentru 2020 vor fi 37,2 miliarde de lei, cheltuielile - 53,2 miliarde de lei, iar deficitul 15,9 miliarde de lei.

Potrivit ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, printre factorii de bază care au determinat modificările operate la bugetul de stat pentru 2020 se numără ajustarea indicatorilor bugetari la venituri, cheltuieli și deficit reieșind din reestimarea prognozelor principalilor indicatori macroeconomici agreați cu experții FMI, ținând cont de evoluția economiei naționale sub presiunea efectelor pandemiei COVID-19.

„Este o precondiție a FMI de a diminua deficitul bugetar de la 8,5% la 8%. Al doilea factor ține de necesitatea suplimentării unori cheltuilei în educație, agricultură, etc”, a comentat premierul Ion Chicu.

Astfel, alți factori care au determinat rectificarea bugetului de stat pentru 2020 sunt suportul suplimentar acordat de către stat agenților economici din domeniul agricol prinprogramul de rambursare a TVA, dar și acoperirea insuficienței de venituri proprii a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală și bugetului asigurărilor sociale de stat, inclusiv pentru asigurarea majorării de la 700 de lei până la 900 de lei a suportului unic pentru beneficiarii de pensii și alocații sociale de stat al căror cuantum lunar nu depășește 3000 de lei.

Totodată, potrivit lui Pușcuța, au fost revizuite programele de cheltuieli, reieșind din mersul executării curente și capacitățile de valorificare a alocațiilor aprobate până la finele anului, precum și din necesitatea identificării resurselor suplimentare pentru programe de cheltuieli care sunt mai prioritare la moment.

Conform prognozei pentru 2020, a fost estimată o scădere PIB-lui în termeni reali față de prognozele de la sfârșitul lunii martie curent cu încă 1,5 puncte procentuale, a exporturilor cu 9,1 puncte procentuale și a importurilor cu 2,4 puncte procentuale.

Proiectul de lege privind rectificarea bugetului de stat pentru 2020 urmează să fie supus dezbaterilor în plenul Parlamentului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: