image
Sursa foto: jurnal.md

În timp ce oamenii de rând stau închiși ca într-o rezervație, liderul separatist traversează nestigherit RM în drum spre AIC

În timp ce autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol continuă să împiedice libera circulație a cetățenilor de pe un mal pe altul al Nistrului, consolidând infrastructura posturilor de control ilegale pe care încearcă să le prezinte drept „sanitare”, Aeroportul Internațional Chișinău continuă să fie un coridor de tranzit al separatiștilor transnistreni spre Rusia. Luni, 14 noiembrie, la amiază, șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski și unul dintre patronii holdingului „Sheriff”, Ilya Kazmaly, au zburat spre Moscova cu o cursă charter. Ambii au ajuns la avion prin „Zona VIP”, fiind însoțiți de mai mulți agenți de securitate. În legătură cu acest caz, experții în problema transnistreană acuză autoritățile constituționale de complicitate cu separatiștii și spun că cei doi capi ai grupării separatiste ar fi trebuit arestați imediat.

Primul a ajuns la aeroport oligarhul Ilya Kazmaly. El a fost adus până la ușa "Zonei VIP" cu o Toyota, cu plăcuțe neutre de înmatriculare, atribuite de către autoritățile constituționale regiunii transnistrene. Când a văzut camera de filmat, acesta și-a acoperit fața cu geaca. Ulterior, a ajuns la Aeroport și liderul separatist Vadim Krasnoselski. El a coborât dintr-o Skoda cu plăcuțe transnistrene de înmatriculare, însoțită de o Toyota, în care se aflau mai mulți agenți de securitate. Abordat de o echipă Jurnal TV la intrarea în Aeroport, șeful grupării separatiste s-a arătat iritat și a evitat discuțiile.

Bagajele lui Krasnoselski au fost duse la avion de mai mulți agenți de securitate, care au fost ajutați de unii angajați ai Aeroportului.

Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană consideră că Vadim Krasnoselski și ceilalți oficiali nerecunoscuți din așa-zisa republică nistreană moldovenească nu au dreptul să se plimbe liber pe teritoriul RM. „Aceștia încalcă Constituția Republicii Moldova, articolul 2, punctul 2, iar uzurparea de stat constituie cea mai mare crimă împotriva poporului. Prin urmare, ei sunt uzurpatorii de stat în stânga Nistrului, sunt criminali. Iar structurile de stat, care sunt responsabile de trecere la aeroport, permit acest lucru, înseamnă că aici avem complici la uzurparea suveranității. Din momentul în care Krasnoselski a făcut primul pas pe teritoriul controlat de puterea de la Chișinău, el trebuia reținut și deferit justiției pentru uzurparea puterii în stat", a menționat deputatul.

Cei doi au zburat la Moscova cu o cursă charter, care a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău la ora 12:15.

Deplasarea liberă a liderului nerecunoscut de la Tiraspol prin centrul Chișinăului a fost criticată și de unii deputați

Igor Dodon prin astfel de exerciții susține un regim oligarhic iar din acest motiv, cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană au de suferit. Guvernarea actuală, guvernarea lui Dodon susține regimul oligarhic de la Tiraspol. Și acesta este mesajul pe care trebuie să-l înțeleagă oamenii când văd astfel de imagini”, consideră deputatul PAS, Radu Marian.

La rândul său, deputatul Platfromei DA Alexandru Slusari, a menționat că deplasarea liderului separatist prin centrul Chișinăului nu-l miră.

„Igor Dodon a acționat pe parcursul mandatului său de președinte mereu în interesul altui stat. Cine nu cunoaște că regimul separatist în mare parte se menține datorită înțelegerilor obscure dintre regimurile oligarhice de pe ambele maluri ale Nistrului? Cine nu cunoaște că noi timp de 20 de ani am avut cedări unilaterale cu plăcuțele, cu diplomele, cu recunoașterea datoriilor pentru gaze, cu procurarea energiei electrice de acolo? Toate aceste lucruri sunt știute, nimic nou sub soare. Am ajuns la situația când cetățenii RM sunt răpiți ziua în amiaza mare. Și acum Dodon nici nu simte necesitatea să ascundă că Krasnoselski poate să zboare cu cursa charter din Chișinău. Este încă un gest care demonstrează că Igor Dodon acționează în interesele altui stat”, a spus în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, deputatul Alexandru Slusari.

Amintim că instalarea posturilor ilegale și răpirea cetățenilor în localități din Zona de Securitate a fost și subiectul unui briefing organizat la finele săptămânii trecute de deputatul Chiril Moțpan.

El a menționat că răpirea unor cetățeni de către structurile regimului separatist de la Tiraspol nu s-a soldat cu acțiuni concludente din partea Chișinăului. Zeci de cetățeni sunt răpiți în fiecare an de acasă, de la serviciu, sunt învinuiți, ținuți în condiții inumane și judecați pentru fapte pe care nu le-au săvârșit.

Chiril Moțpan a adus mai multe asemenea exemple de răpire a oamenilor și a constatat că regimul separatist are mână liberă nu doar în zona pe care o controlează, dar și în afara acesteia. Oamenii nu sunt protejați în fața acestor abuzuri, iar capii regimului criminal se deplasează fără impedimente pe la Chișinău, merg la aeroport etc și sunt chiar în relații de amiciție cu oficiali de la Chișinău.

Deputatul a mai adăugat că SIS nu a emis nicio notă de alertă în privința pericolelor provenite din zona de securitate și a menționat că un astfel de mecanism trebuie elaborat de urgență.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: