image
Sursa foto: captura video

Colegiile, luate cu asalt de elevi la admitere; În școlile profesionale, însă, bate vântul

În a doua săptămână de admitere, vântul bate pe coridoarele mai multor școli profesionale din Chișinău. Meseriile nu-i prea ademenesc pe tineri, în schimb colegiile se bucură de mare popularitate. Cei mai mulți dintre candidați știu bine ce vor să facă în viață.

La Colegiul de Ecologie din Chișinău, solicitările elevilor sunt peste așteptările administrației. Din totalul de 405 locuri disponibile, sunt înregistrate deja peste 300 de cereri. Grupele la turism, ecologie și silvicultură au și fost completate.

Părinții speră că odraslele lor vor obține un loc finanțat din buget.

Directorul colegiului spune că este al treilea an la rând când locurile sunt completate din primul tur.

Admiterea merge strună și la Centrul de Excelență în Transporturi. Din totalul de 460 de locuri disponibile, aproape 400 sunt ocupate. Specialitățile luate cu asalt sunt diagnosticarea tehnică a transportului auto și echipamentul tehnic și electronic, unde este concurs și la opțiunea contract.

Printre puținii candidați l-am întâlnit aici pe Serghei Melnic. A venit împreună cu mama sa. Vrea să devină operator de calculatoare și se gândește ca profesia să se transforme într-o afacere profitabilă. Galina, mama băiatului, spune că a decis să vină aici în speranța că cheltuielile vor fi mai puține.

Pentru a atrage elevi, administrațiile au creat meserii conexe noi, dar candidații oricum sunt puțini.

La Școala Profesională nr. 10, situația este mai îmbucurătoare. Din cele 230 de locuri disponibile, peste 100 au fost ocupate.

În anul de studii 2018-2019, în colegii, centrele de excelență și școli profesionale sunt peste 11 mii de locuri cu finanțare de la buget.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: