image
Sursa foto: bridgemi.com

Doi cercetători din Siberia, arestaţi şi acuzaţi de trădare de stat

Doi oameni de ştiinţă din Novosibirsk au fost arestaţi recent sub acuzaţii de colaborare cu state străine şi trădare de ţară. Aceștia sunt Dmitri Kolker, doctor în fizică şi matematică la Universitatea de Stat din Novosibirsk și Anatoli Maslov, cercetător principal la un Institutul de mecanică teoretică şi aplicată din același oraș.

Dmitri Kolker, doctor în fizică şi matematică la Universitatea de Stat din Novosibirsk, a fost arestat recent sub acuzaţia de trădare de stat pentru o presupusă colaborare cu serviciile secrete chineze. La câteva zile distanţă, un alt om de ştiinţă din Novosibirsk, şi anume Anatoli Maslov, cercetător principal la un Institutul de mecanică teoretică şi aplicată din acest oraş din Siberia, a fost arestat în urma unei anchete a Serviciului Federal de Securitate (FSB, fostul KGB).

„Maslov este suspectat că a furnizat informaţii care sunt secret de stat”, a declarat o sursă pentru agenţia de presă TASS, precizând că este vorba despre informaţii din domeniul hipersonicii.

Presa rusă scrie că Maslov a fost arestat pe 28 iunie şi transferat într-o închisoare din Moscova. Mai mulţi oameni de ştiinţă ruşi au fost arestaţi pentru trădare de stat în ultimii ani.

Detractorii Kremlinului afirmă că multe dintre aceste arestări sunt nefondate, fiind un motiv al paranoiei regimului Putin, punctează Adevărul.ro. Trădarea de stat se poate pedepsi în Rusia cu până la 20 de ani de închisoare, transmite Reuters.

comentarii: