image
Sursa foto: jurnal.md

Clădirea GBC, din offshore în Gibraltar; Plahotniuc ar fi vândut trei proprietăți, printre care reședința de pe bd. Cantemir

Acum câteva luni, Finpar Invest SRL – companie de bază în imperiul imobiliar al oligarhului Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD), a vândut trei proprietăți în valoare de peste jumătate de miliard de lei. Printre ele și Global Business Centre, scrie RISE MOldova. Tranzacția nu s-a făcut direct, ci prin cedare de firmă. Cumpărătorul e o companie din paradisul fiscal Gibraltar cu beneficiari reali ascunși în spatele unor firme-paravan. Acum proprietățile sunt administrate de o rusoaică cu trecut afiliat gigantului energetic Gazprom.

Activele deținute de compania șefului PD au fost supuse în ultimii ani unui proces mai amplu de reconfigurare. Amintim aici doar de vânzarea a șapte benzinării (2015), clădirea de pe malul lacului din Parcul „Valea Trandafirilor” (2016) și fosta Cafenea „Guguță” (2017). Pe fundalul acestor cedări continue a și avut loc înstrăinarea în offshore a celor trei proprietăți.

Global Business Centre (GBC) de pe bd. Dimitrie Cantemir din capitală a fost ani la rândul reședința de afaceri a lui Plahotniuc. Acesta e un imobil luxos compus din două clădiri: cea principală are șapte etaje, o suprafață totală de peste 5.200 de metri pătrați și o valoare cadastrală de 55,7 milioane de lei; cea secundară – două etaje, circa 300 de metri pătrați și o valoare de 4,6 milioane de lei.

Terenul de 16 ari pe care e amplasat centrul de afaceri, rezultat din comasarea a două loturi mai mici, a ajuns în proprietatea Finpar Invest în 2004-2006, în plină guvernare comunistă. Compania, care la acel moment avea denumirea veche de Minor SRL, a plătit pentru el aproape 270.000 de lei (circa 17.000 de euro la cursul de atunci). În 2018, când a ajuns să fie vândut, terenul a fost evaluat la un preț de aproape 70 de ori mai mare – 18,7 milioane de lei (circa 960.000 de euro).

La intersecția anilor 2017-2018, Plahotniuc s-a transferat în noul sediu de lux al PD din centrul Chișinăului, fiind urmat de mai multe organizaţii pe care le-a fondat, inclusiv Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova și Fundaţia Edelweiss.

Odată cu plecarea proprietarului și a organizațiilor afiliate, centrul de afaceri de pe bd. Dimitrie Cantemir a fost părăsit și de alte companii și persoane. De exemplu, Victoriabank și-a închis Agenția 51 din cadrul GBC, iar notara Olga Bondarciuc şi-a mutat oficiul pe str. 31 august 1989 – nu departe de sediul PD, noua reședință a lui Plahotniuc.

Pe când activa la GBC, Plahotniuc a fost vizat de o tentativă de asasinare, plan dejucat de forțele de ordine din Moldova și Ucraina în primăvara lui 2017 (Detalii, AICI). Conform imaginilor prezentate de poliție, killerii și-au schițat planul pe nisip și urmau să folosească aruncătoare de grenade.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: