image
Sursa foto: Bizgu.Eduard

Raportul comisiei de anchetă în cazul Gărilor și Stațiilor Auto; „Astăzi în Parlament trebuiau să vină procurorii” // DOC

Comisia de anchetă privind privatizările, condusă de Igor Munteanu, solicită Agenției Proprietății Publice să ia măsuri urgente pentru întocmirea raportului de monitorizare a Parteneriatului Public Privat în cazul întreprinderii de stat „Gările și Stațiile Auto” și să demareze procedurile de reziliere a contractului, dacă se atestă lipsa de progrese asumate și lipsa unei garanții bancare de bună execuție.

Raportul a fost audiat astăzi în plenul Parlamentului și scoate la iveală neglijențe și abuzuri grave în cazul Parteneriatului Public Privat inițiat la „Gările și Stațiile Auto” de fostul Guvern condus de Pavel Filip.

Potrivit raportului, interesele statului au fost negociate inechitabil și cu prejudicii pentru interesul public.

Concursul de selectare a Parteneriatului Public Privat a fost câștigat, printr-o singură ofertă, de o asociație compusă din SRL „Gările Auto Moderne” – o întreprindere înregistrată cu două zile înainte de a depune oferta, FPC Exfactor SRL – o întreprindere notorie în Republica Moldova din domeniul construcțiilor și Luka Muco – un cetățean al SUA.

Președintele Comisiei de anchetă, Igor Munteanu, a declarat că a existat același model ca și în cazul companiei Air Moldova. Aici Exfactor este cel care întrunește toate condițiile, dar ulterior s-a retras. „Toate faptele nasc suspiciunea că FPC Exfactor SRL a servit, prin abuz de încredere, drept paravan pentru grupul Șor de a prelua „Gările și Stațiile Auto” cu rulaje de 400 de milioane de lei anual”, a spus Igor Munteanu.

„Am auzit un singur nume, al lui Ilan Șor. Se crează impresia că autorii acestor proceduri sunt anonimi. Cine sunt „erorii” principali ai schemelor mafiote? Asta așteaptă cetățenii”, a menționat Maria Ciobanu.

„Au răsunat mai multe nume – Vladimir Baldovici, fostul șef al APP, secretarul de Stat Croitoru, responsaibli de la MEI. Este obligația organelor de drept să califice acțiunile acestora”, a menționat Igor Munteanu.

„Felicitări pentru acest raport care este foarte punctual. În sala Parlamentului trebuiau să intre procurorii. De ce nu a fost reziliată concesiunea, dacă garanția de bună eexecuție nu a fost prezentată? Cine face parte din această comisiei de monitorizare care timp de nouă luni nu a făcut nimic pentru a monitoriza respectarea acestui pseudo-contract?”, a întrebat Alexandru Slusari.

„A fost o manipulare de termeni care a fost folosită de această entitate care reușit să obțină controlul asupra rețelei de gări și stații auto”, a explicat Igor Munteanu. „O să dau citire persoanelor audiate și o să vă dați seama: Pavel Filip, Chiril Gaburici, Octavian Calmâc, Serghei Bucătaru, Vitalie Iurcu, Vladimir Baldovici, Vadim Dermenji, Andrei Ciornâi, etc”, a spus președintele comisiei de anchetă.

Potrivit raportului, comisia de anchetă va solicita organelor de drept investigarea acțiunilor și inacțiunilor Guvernului, a Ministerului Economiei și Infrastructurii, APP-ului, administratorului întreprinderii „Gările și Stațiile Auto”, dar și ale Comisiei de selectare a partenerului privat.

Anterior, cifra de afaceri a companiei „Gările și Stațiile Auto” era 50 de milioane de lei anual, iar rulajul pe conturi - 400 de milioane de lei.

comentarii: