image
Sursa foto: jurnal.md

Localnici din Ștefan-Vodă spun că vor bloca traseul dacă nu va fi reexaminat un caz de omor; Șase copii au rămas orfani

Dosarul de condamnare a persoanelor învinuite că au omorât, la începutul lunii octombrie anul trecut, un bărbat din satul Răscăieții Noi, raionul Ștefan-Vodă, trebuie să fie reexaminat. Victima era tată a șase copii, care au rămas orfani după ce, la sfârșitul lunii noiembrie, le-a murit și mama. Cu un apel public de reexaminare a dosarului, adresat procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a venit Olga Ceapchi, consilier raional și orășenesc din Ștefan-Vodă, dar și activistul civic Anatolie Cucovici. Potrivit lor, pedeapsa aplicată făptașilor este prea blândă, iar dacă nu se va dispune reexaminarea cauzei într-o altă procuratură, localnicii vor bloca traseul național.

Într-o conferință de presă la IPN, Olga Ceapchi a declarat că acest caz, în care șase copii au rămas orfani, a făcut înconjurul lumii. „Recent, cei patru făptași ai acelui omor au ieșit aproape basma curată, iar mâine-poimâine ar putea fi eliberați din penitenciar pentru comportament exemplar”.

Viața acestor oameni care putrezesc astăzi în mormânt costă doi ani și șase luni. Oameni buni, ar trebui să ne pună în gardă ceea ce se întâmplă în general în Republica Moldova, dar voi vorbi mai concret despre injustiția din raionul Ștefan Vodă. Vreau să-i întreb pe acești domni, care au instrumentat acest dosar, au oare copii acasă? Cum dorm noaptea? Își dau seama că acest cancer, această răutate se poate doborî și asupra copiilor lor, părinților, rudelor lor. Eu sper ca mesajul nostru să ajungă hăt departe, până și la procurorul Stoianoglo, ca acest caz să fie trimis la reexaminare”, a menționat consiliera.

Domnule procuror general, în numele justiției din Republica Moldova și Constricției Republicii Moldova, vă rog mult ca acest dosar să fie monitorizat direct de dumneavoastră. Acest dosar să fie întors la reexaminare, acest dosar să fie direcționat într-o altă procuratură decât cea din Ștefan Vodă. Deoarece lumea este înrăită. Vizavi de acest dosar, lumea este în stare să iasă să blocheze traseul central, pentru că procurorul din raionul Ștefan Vodă face „minunății” și încalcă drepturile la apărare a cetățenilor”, a mai spus Olga Ceapchi.

Anatolie Cucovici a menționat că niște indivizi și-au bătut joc de un om, tată a șase copii, cărora la scurt timp le-a murit și mama. Dosarul de cercetare a crimei a fost cusut cu ață albă, iar cei patru inculpați, pe lângă avocați, îl au în calitate de apărător și pe procuror. Activistul spune că a fost acolo când au fost reținuți trei dintre inculpați și ceea ce au povestit ei atunci e diferit de ceea ce se regăsește acum în rechizitoriu. Totodată, sunt foarte mulți martori care nu au fost audiați. S-a mers pe procedură simplificată.

Activistul a precizat că trei învinuiți au fost condamnați la doi ani și șase luni de închisoare. În opinia sa, cu o astfel de justiție și cu astfel de procurori, care nu au idee de procedură, toată lumea își va dori să părăsească Republica Moldova.

Amintim că drama celor șase copii din Răscăieți, Ștefan Vodă a făcut înconjurul țării. Aceștia au rămas orfani de tată, după ce bărbatul a fost omorât într-un conflict iscat între câțiva consăteni. La scurt timp de la acea tragedie, s-a stins și mama celor șase copiii, fiind găsită fără suflare de fiica mai mare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: