image
Sursa foto: captură Jurnal TV

Alaiba, despre raportul Curții de Conturi privind neregulile grave de la Moldovagaz: „Cred că e doar vârful aisbergului”

Raportul Curții de Conturi care a depistat nereguli grave la Moldovagaz reprezintă doar vârful aisbergului, consideră ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

„Raportul Curții de Conturi demonstrează de ce nu s-a vrut un audit în trecut. Cred că acesta este doar vârful aisbergului. Investiții nejustificate, pierderi, gestiune absolut inadecvată a unei companii vitale pentru securitatea și siguranța energetică, haos în rețele, etc. Această companie trebuie să-și piardă din poziția dominantă. E nevoie de mai mult de o singură companie pe piață care să dicteze prețul, condițiile de aprovizionare. Asta e posibil într-un timp relativ scurt și spre asta mergem. Chiar anul trecut am promovat în Parlament unele modificări la legea gazelor care de fapt au pornit acest proces”, a declarat Dumitru Alaiba în cadrul Cabinetului din Umbră de la Jurnal TV.

Ministrul Economiei a fost întrebat dacă consideră că s-a făcut o greșeală atunci când s-au făcut rezervele de gaz la prețuri exagerat de mari.

„În vară nu se discuta despre prețul gazului, ci în general dacă o să existe pe piață. Scenariile pesimiste nu s-au îndeplinit. A greșit întregul continent probabil, pentru că toți și-au făcut rezerve la prețuri mari. A fost o așteptare care nu s-a materializat”, a menționat Dumitru Alaiba.

Precizăm că raportul Curții de Conturi a depistat mai multe nereguli în activitatea Moldovagaz, printre care cheltuieli neconforme și pierderi în rețea în valoare de 2 miliarde de lei în perioada 2011-2021.

Noutăţile partenerilor

comentarii: