Oficialul a cerut ca numele său să nu fie făcut public deoarece discuţiile nu sunt finalizate, în timp ce un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe din Italia a refuzat să comenteze.

Obligaţiunile italiene au scăzut luni în urma informaţiei, iar randamentul titlurilor pe termen de zece ani a urcat cu 0,12 puncte procentuale, la 2,66%.

Vicepremierul italian Matteo Salvini a indicat luni că va respinge solicitările UE, la construirea viitorului buget. Salvini are o poziţie puternică în coaliţia guvernamentală, în urma obţinerii unei victorii răsunătoare la alegerile pentru Parlamentul European.

”Mi s-a spus că este pe drum o scrisoare din partea Comisiei Europene, referitoare la economie. Consider că italienii mi-au dat mie şi guvernului un mandat să rediscutăm complet, cu calm şi constructiv să rediscutăm parametrii care au condus la o instabilitate fără precedent a locurilor de muncă, a şomajului şi a temerilor”, a declarat Salvini la Milano.

Recomandarea Comisiei va fi doar un prim pas într-un proces de mungă durată, care cere în mai multe rânduri guvernelor să se conformeze.

Miniştrii de Finanţe din UE ar trebui să aprobe o recomandare pentru procedura de deficit excesiv, iar atunci ar putea fi solicitat ”un depozit fără dobândă” de până la 0,2% din PIB, respectiv de circa 3,5 de miliarde de euro.

Va trebui ca miniştrii de Finanţe din UE să spună dacă sunt de acord cu propunerea Comisiei, probabil la o reuniune de la începutul lunii iulie. Dacă Italia nu va respecta solicitarea pentru depunerea depozitului, ar încălca legislaţia UE.

"Aştept să citesc scrisoarea de la UE, dar Comisia ar trebui să recunoască că oamenii au votat pentru schimbare şi creştere. Ceea ce este clar este că taxele nu vor fi majorate, creşterea YVA nu va avea loc”, a spus Salvini într-un interviu acordat la televiziunea La7.

Decizia finală referitoare la alte amenzi ar putea să nu aibă loc timp de mai multe luni, pentru că Italia va primi un termen până la care să îşi corecteze finanţele. UE nu a mai amendat o ţară din cauza bugetului.

Potrivit reglementărilor fiscale ale UE, statele membre trebuie să menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB şi datoria publică sub 60% din PIB.

Statele cu datorii aflate peste acest nivel trebuie să le reducă într-un ritm satisfăcător.

Datoria publică a Italiei, de 132% din PIB, este de peste două ori mai mare faţă de limita UE şi, potrivit Executivului UE, nu scade suficient de rapid.

Măsura Bruxelles-ului survine la doar câteva luni după ce Comisia a decis împotriva lansării procedurii de deficit excesiv împotriva Italiei, în urma angajamentelor guvernului de a restrânge unele cheltuieli.