image
Sursa foto: jurnal.md

Peter Michalko, despre restabilirea în funcție a judecătorilor vizați în „Laundromat”: „Un eșec foarte mare al RM”

Restabilirea în funcție a cinci din cei 13 judecători, care au scăpat de urmărire penală în dosarul „Laundromat”, este un eșec foarte mare al Republicii Moldova din punct de vedere al angajamentelor de a reforma justiția. Este declarația șefului Delegației Uniunii Europene, Peter Michalko, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

„Din păcate, multe fenomene negative din trecut nu au dispărut, nu au fost rezolvate și rămân sau reapar chiar. Există momente de îngrijorare. „Laundromatul” a fost un scandal foarte mare, o crimă mai mare chiar și decât jaful miliardului. Acum acești judecători au fost scoși de sub urmărire penală și reinstalați în funcție. Asta înseamnă că nimeni, după 6 ani de la descoperirea crimei, nu este pedepsit pentru asta. Nu a fost pronunțată nicio sentință și acesta este un eșec foarte mare din punct de vedere al angajamentelor RM privind justiția în fața partenerilor internaționali. Este un semnal foarte negativ pentru societate și justiție. Subminează foarte mult încrederea pe care cetățenii pot s-o aibă în justiție”, a declarat Peter Michalko.

Ambasadorul UE a amintit în context și de frauda bancară, dar și de cazul profesorilor turci.

„Frauda bancară - pentru care nimeni nu este în închisoare pentru asta. Ședințele în cazul Șor sunt amânate. Cei care au participat la această crimă sunt eliberați. La fel, cazul profesorilor turci. Multe dintre aceste decizi sunt pronunțate după uși închise”, a mai spus Peter Michalko.

Live - Cabinetul din Umbră, 29.10.2020

Ca să putem vota duminică în cunostință de cauză, am considerat că este important sa ințelegem ce ni se pregatește după scrutinul prezidențial. În partea a doua a emisiunii, - în „Cabinetul din Umbră” - vine șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko. Publicată de Cabinetul din umbră pe Joi, 29 octombrie 2020

Amintim că judecătorii au cerut reîncadrarea în funcție după ce pe 30 septembrie curent, Procuratura Anticorupție i-a scos de sub urmărire penală și le-a retras acuzațiile de spălare de bani în dosarul ”spălătoriei rusești”. Procurorii și-au motivat ordonanța prin faptul că deciziile emise de ei nu au fost contestate în instanța ierarhic superioară.

În dosarul ”Laundromat - spălătoria rusească” au fost învinuiți 15 judecători, iar 13 dintre ei au fost scoși de sub urmărire penală. Unul dintre magistrați a decedat, iar altul s-a stabilit cu traiul în Statele Unite, fiind dat în urmărire generală.

Schema de spălare de bani din Federația Rusă prin sistemul bancar și judiciar din mai multe țări, inclusiv Republica Moldova, a fost deconspirată de jurnaliştii din cadrul Proiectului pentru Raportarea Crimei Organizate și Corupției, în colaborare cu publicaţia rusească „Novaya Gazeta”, ziarul britanic „The Guardian” şi cu alte instituţii media. Valoarea totală a acestor tranzacţii a constituit 156 miliarde de dolari. Banii au ajuns în 732 de bănci din 96 de state ale lumii. Beneficiarii acestora sunt 5 mii 140 de companii din Statele Unite, Africa de Sud, China şi Australia. În Republica Moldova au fost spălate 22,3 miliarde de dolari.

Noutăţile partenerilor

comentarii: