image
Sursa foto: captură video

Diagnosticul crunt nu a fost o sentință, ci o invitație la viață pentru o tânără din Criuleni

În timpul unui control de rutină, Oxana a aflat despre o afecțiune precanceroasă la colul uterin, la numai 21 de ani. Deoarece s-a intervenit rapid, acum este perfect sănătoasă și are deja doi copii. În Republica Moldova, la fiecare trei zile, o femeie moare din cauza acestui tip de cancer. Un simplu test citologic, făcut odată la trei ani, ar salva mii de vieți, spun medicii.

Oxana Bocan, diagnosticată cu formațiune precanceroasă: „A căzut tot cerul peste mine, la așa vârstă fragedă, aveam 21 de ani. Am ieșit plângând de acolo. Eram la început de viață, tânără. Nu atât îmi era frică de cancer, dar de faptul că nu o să pot avea copii”.

Afecțiunea precanceroasă i-a fost depistată Oxanei, pe atunci studentă la medicină, în timpul unui control ginecologic. Datorită reacției rapide a medicilor, tânăra s-a tratat complet.

„După patru luni deja am rămas însărcinată. Sarcina a fost foarte ușoară, iar după prima fetiță starea s-a ameliorat", a spus Oxana Bocan.

Dacă nu ar fi depistat la timp maladia, acum Oxana ar fi suferit de cancer.

„Toate mamele de fetițe, atunci când își încep viața sexuală, să le trimită la medicul ginecolog, pentru că este foarte important. Boala nu te întreabă dacă ești tânăr. Mai bine să previi decât să tratezi", spune Oxana.

Datorită testului citologic, numit și PAP-test, tot mai multe femei de la noi reușesc să prevină cancerul. La centrul de referință în colposcopie sunt depistate anual aproximativ 1500 de femei cu forme precanceroase.

„Dragi femei, să știți că testul citologic nu este prevăzut pentru a depista cancer. În secolul 21, testul vine pentru a depista niște schimbări minuscule, la nivel de leziune precanceroasă, care poate fi eficient tratată", a declarat Diana Valuța, coordonatoarea programului de screening.

Totuși, pandemia și-a lăsat amprenta și aici. Numărul femeilor care își fac testul citologic s-a redus cu 50 la sută.

„Așteptăm consecințe, ne dăm seama. Vestea bună este că cancerul nu se dezvoltă peste noapte. Cancerul de col uterin are o evoluție lentă, care durează uneori chiar și zece ani", spune coordonatoarea programului de screening.

Prevenirea bolii și grija față de propria sănătate poate salva viețile a mii de femei. Din această cauză, în această săptămână, ele au putut face testul citologic la orice oră și absolut gratuit în cadrul mai multor instituții medicale.

Puține femei s-au testat însă. Atunci când reportajul era filmat, medicii au spus că la centrul medicilor de familie de la Buiucani s-au adresat doar zece femei.

„Cifrele vorbesc de la sine. Ne-am dori ca totuși femeile să fie mai responsabile și să nu lase de pe azi pe mâine. Pentru procedurile estetice lunar găsesc timp, acestea durează și două-trei ore, iar când este vorba despre un test de 15 minute făcut odată la trei ani, motivează că nu au găsit timp", a declarat Daniela Ciobanu, director adjunct în asistența medicală a mamei și copilului.

Abordate de echipa de filmare Jurnal TV, unele femei au recunoscut că nu au făcut încă niciodată testul citologic.

Altele spun că merg la medic cu regularitate.

Cancerul de col uterin este singura formă de cancer care poate fi prevenită în totalitate, spun medicii. Acest lucru poate fi făcut cu ajutorul testului citologic, care trebuie făcut odată la trei ani în cazul femeilor de 25-61 de ani. O altă modalitate este vaccinarea împotriva virusului Papilloma Uman care provoacă acest tip de cancer. În Republica Moldova, se recomandă vaccinarea fetelor și băieților, care la fel pot fi purtători de virus de la vârsta de nouă ani. Conform datelor statistice, în fiecare zi o femeie din Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin, numărul celor care suferă acum de această maladie depășind 4500.

Noutăţile partenerilor

comentarii: