image
Sursa foto: presedinte.md

Secretarul General al Consiliului Europei: Apreciez determinarea puternică a Maiei Sandu de a avansa în procesul de reforme

Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, aflată astăzi pentru prima dată la Chișinău în această calitate, a apreciat „determinarea puternică” a președintelui Republicii Moldova de a avansa în procesul de reforme.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing comun susținut la Președinție împreună cu Maia Sandu.

„Mă bucur să mă aflu la Chișinău, este prima vizită aici în calitate de Secretar General al Consiliului Europei. Fundamentul relațiilor noastre este Planul de Acțiuni al CoE pentru RM pentru perioada 2021-2024 pe care l-am lansat în aprilie la Strasbourg. El acoperă toate domeniile în care CoE conlucrează că RM. Astăzi am avut oportunitatea să apreciez determinarea puternică a doamnei președinte Maia Sandu de a avansa în procesul de reforme, în special reforma din justiție și lupta împotriva corupției”, a declarat Marija Pejčinović Burić.

La rândul său, președintele RM a menționat că vizita Secretarului General al Consiliului Europei marchează progresele înregistrate în ultimele luni în relația dintre RM și CoE și să ia act de evoluțiile din sistemul justiției.

„Proiectele incluse în Planul de acțiuni vizează asigurarea integrității și independenței actorilor din justiție, combaterea violenței împotriva copiilor și femeilor, depășirea provocărilor legate de pandemie, susținerea presei și alte domenii. Reforma justiției și lupta anticorupție reprezintă prioritatea nr. 1 a autorităților de la Chișinău. Moldova are acum o ocazie unică de a realiza o schimbare substanțială în sectorul justiției, iar pentru aceasta trebuie să ne mișcăm rapid și hotărât”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a adăugat că RM mizează pe sprijinul Consiliului Europei în procesul de evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor care va începe în 2022.

BuricBuric
BuricBuric

Noutăţile partenerilor

comentarii: