image
Sursa foto: zdg.md

Activiştii Anatol Mătăsaru și Djulieta Savițchi au câștigat un proces la CEDO

Detențiile ilegale şi împiedicarea protestelor pașnice aduc Republicii Moldova o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Activiştii Anatol Mătăsaru și Djulieta Savițchi urmează să primească opt mii de euro drept despăgubiri morale și patru mii de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.

Cauza este legată de participarea celor doi soți la proteste stradale. În urma unui protest din ianuarie 2008, reclamanții au fost reținuți și ținuti în detenție mai mult de șase ore.

În decembrie 2008, Mătăsaru a participat la un alt protest stradal, în rezultatul căruia a fost reținut și ținut în detenție aproximativ cinci ore.

Ulterior, ambii au fost achitați, iar acțiunile poliției au fost considerate ilegale. În ianuarie 2009, Anatol Mătăsaru a participat din nou la un protest, fiind reținut pentru aproximativ șase ore. Şi de această dată activistul a fost achitat, iar acțiunile poliției au fost considerate ilegale. În noiembrie 2010, CEDO a declarat inadmisibilă cererea lui Mătăsaru și Savițchi privind pretinsa violare a drepturilor, pe motivul neepuizării căilor interne de atac.

Reclamanții au inițiat proceduri civile împotriva Republicii Moldova, solicitând compensații pentru violarea drepturilor. Drept urmare, Curtea Supremă de Justiție i-a acordat 900 de euro lui Anatol Mătăsaru și 270 de euro - Djulietei Savițchi. Aceștia însă s-au plâns și la CEDO, invocând violarea dreptului la libertate, deoarece au fost deținuți fără vreun motiv legal, dar și violarea dreptului la libertatea întrunirilor pașnice. Curtea a admis cererea și a constatat, în unanimitate, violarea drepturilor invocate.Totodată, judecătorii CEDO au considerat că sumele acordate de instanțele naționale sunt considerabil mai mici decât cele acordate de Curte în cauze similare. Astfel, Curtea a considerat că reclamanții pot pretinde calitatea de victimă și primi despăgubiri mai mari. Anatol Mătăsaru a solicitat 15 mii de euro, iar Djulieta Savițchi șapte mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și opt mii de euro cu titlu de costuri și cheltuieli. Curtea le-a acordat reclamanților suma de opt mii de euro cu titlu de prejudiciu moral şi patru mii de euro cu titlu de costuri și cheltuieli. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: